Wet waardering onroerende zaken (WOZ beschikking)

De Regionale Belastingsamenwerking bepaalt de waarde van jouw woning, bedrijfspand of grond volgens de Wet waardering onroerende zaken. Deze waarde staat op jouw beschikkings- en aanslagbiljet. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de aanslag onroerendezaakbelastingen. De WOZ-waarde wordt ook door de belastingdienst en het waterschap gebruikt.

De WOZ-waarde is de waarde als het pand verkocht zou worden op de waardepeildatum 1 januari 2020.

Op het beschikkings- en aanslagbiljet van de onroerendezaakbelasting staat de WOZ-waarde van jouw woning, bedrijfspand of grond vermeld. Deze aanslag ontvang je elk jaar.

DigiDDigitaal regelen
De onderbouwing van jouw WOZ-waarde vindt je op het taxatieverslag op jouw persoonlijke belastingpagina. Je kunt het taxatieverslag ook telefonisch of via e-mail opvragen. Open jouw persoonlijke belastingpagina met jouw DigiD (voor bedrijven met behulp van jouw aanslagnummer en het totaal bedrag van de aanslag).

Schriftelijk regelen
Je ontvangt jouw beschikkings- en aanslagbiljet van ons. Maak je gebruik van de Berichtenbox op Mijnoverheid.nl? Dan ontvang je het beschikkings- en aanslagbiljet in jouw Berichtenbox. Dan kun je snel en veilig betalen via het betaalverzoek (iDeal).

Aan de balie regelen
Je kunt bij Publiekszaken een kopie van jouw beschikkings- en aanslagbiljet ophalen. Hiervoor moet je wel eerst telefonisch een afpsraak maken.

Tot en met 9 april 2021 kon je bezwaar maken tegen de WOZ beschikking. Momenteel is het niet meer mogelijk om bezwaar te maken.

WOZ-waarde van jouw pand
De WOZ-waarde is de waarde van jouw woning of bedrijfspand volgens de Wet waardering onroerende zaken. Die waarde staat op het beschikkings- en aanslagbiljet. De Regionale belastingsamenwerking bepaalt wat jouw woning waard is als het verkocht zou worden op de waardepeildatum 1 januari 2020. We bepalen de waarde alsof jouw woning leeg staat en de nieuwe eigenaar er meteen in kan. Er wordt gekeken naar verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Hierbij houden we onder andere rekening met verschillen in grootte ligging, staat van onderhoud en bijgebouwen. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de aanslag onroerende zaakbelastingen. De WOZ-waarde wordt ook door de belastingdienst en het waterschap gebruikt.

Onroerendezaakbelastingen
Je betaalt een eigenarengedeelte onroerendezaakbelastingen als je eigenaar bent van een woning, bedrijfspand of grond. Je betaalt een gebruikersgedeelte als je gebruiker bent van een bedrijfspand.

WOZ-waarden online inzien
Op www.wozwaardeloket.nl kun je de WOZ-waarde van woningen in jouw gemeenten bekijken. De WOZ-waarden worden wekelijks bijgewerkt.

Heb je vragen? Mail, bel, app of kom langs (op afspraak).

  • E-mailadres snelantwoord@dowr.nl
  • Bel ons op (0570) 693443.
  • Stuur post naar Regionale belastingsamenwerking, Postbus 5000, 7400 GC Deventer.
  • Bekijk hoe je ons op andere manieren bereikt.

Je kunt jouw vraag ook via WhatsApp stellen.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen