Nieuwe inwoners

Hartelijk welkom in de gemeente Olst-Wijhe!

Wat fijn dat u hebt gekozen voor Olst-Wijhe als uw nieuwe thuis. Wij hopen dat u zich hier snel thuis voelt. Om u een beetje wegwijs te maken in Olst-Wijhe hebben wij een aantal praktische zaken voor u op een rijtje gezet. Hoe werkt het bijvoorbeeld met het afval? Wanneer zijn de winkels open? En wat is er hier allemaal te doen?

Afval

In de gemeente Olst-Wijhe haalt de ROVA het afval op. We zamelen in Olst-Wijhe grondstoffen in door omgekeerd in te zamelen. We scheiden dus ons afval.

  • Woont u binnen de bebouwde kom?
    Dan hebt u thuis een Gft-container (groente-, fruit- en tuinafval) en een PMD-container (plastic-, metaal- en drankenkartons). Het restafval kunt u per zak wegbrengen naar een ondergrondse verzamelcontainer bij u in de buurt. In Olst en in Herxen zamelen we in de blauwe container oud papier in. In de overige kernen wordt het oud papier ingezameld door verenigingen.

  • Woont u in het buitengebied?
    Dan hebt een Gft-container (groente-, fruit- en tuinafval), een restafval-container en zamelt u PMD-afval in plastic zakken in. Oud papier kunt u op verschillende locaties in onze gemeente afgeven.

Container wijzigen?

Wilt u gebruikmaken van een andere ondergrondse verzamelcontainer of afvalcontainer dan de vorige bewoners van uw woning? Vraag een ander formaat container aan (binnen drie maanden) of vraag toegang tot een andere ondergrondse verzamelcontainer bij ROVA. Hiervoor hebt u het nummer van de ondergrondse verzamelcontainer nodig. Kijk op de website van ROVA voor meer informatie.

Wilt u weten wanneer het afval wordt opgehaald? Kijk dan op de afvalkalender van ROVA of download de ROVA-app. Meer informatie over afval vindt u bij het thema afval.

Ja/nee- of Nee/nee-sticker

Wilt u wel huis-aan-huisbladen ontvangen, maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk of wilt u geen van beide ontvangen? Haal dan een gratis Ja/nee en Nee/nee sticker bij ons op. Dit kan tijdens openingstijden van onze balies in het gemeentehuis en in het Holstohus.

Beleef Olst-Wijhe

In Olst-Wijhe is het prima vertoeven. U geniet hier van natuur, water, landgoederen, bossen. Ook wordt er veel georganiseerd. Beleef Olst-Wijhe!

Evenementen

Olst-Wijhe is een heel actieve gemeente. Er is altijd iets te doen in onze gemeente. Er zijn diverse evenementenorganisaties actief, maar ook de ondernemersverenigingen organiseren allerlei activiteiten. De jaarlijkse zomerfeesten in al onze kernen worden altijd druk bezocht, net als onze gezellige kerstmarkten.

Winkelen

Olst-Wijhe heeft veel leuke winkels. Of u nu kleding, een mooie bos bloemen, accessoires voor in huis, meubelen of een nieuwe vloer zoekt: u vindt het in Olst-Wijhe. De winkels kennen verschillende openingstijden. Een aantal supermarkten is ook op zondag open. Dit mag vanaf 12.00 uur. De openingstijden verschillen per supermarkt. U kunt overal gratis parkeren. In de centra van Wijhe en Olst gebruikt u een parkeerschijf.

Verenigingen; sport, muziek en nog veel meer

Er zijn veel verschillende verenigingen actief. U kunt zich bijvoorbeeld aansluiten bij een sportvereniging voor voetbal, handbal, tafeltennis of darten. Dat is slechts een greep uit het aanbod. Er zijn ook verenigingen die dansles geven, yoga of gym aan volwassenen, jongeren en kinderen. U blijft in beweging in onze gemeente! U kunt ook kiezen voor een muziekvereniging of hengelsportvereniging. Daarnaast worden er regelmatig (creatieve) workshops georganiseerd. Het sportaanbod in onze gemeente vindt u op de website van UtHuus.

Recreatie

De natuur is hier prachtig. De IJssel met zijn uiterwaarden, de bossen en verschillende landgoederen. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes in en rond onze gemeente. Ook zijn er diverse verblijfsmogelijkheden, zoals Bed & Breakfast-accommodaties en campings. Bekijk ook eens de website van Salland Natuurlijk Gastvrij.

Kunst en cultuur

KIJK Olst en KIJK Wijhe organiseren regelmatig kunstexposities. Daarnaast vindt u Museum De Fundatie in Het Nijenhuis in Wijhe. Ook is onze gemeente rijk aan kunstenaars met een galerie of atelier waar soms ook workshops worden georganiseerd.

Wanneer u een cultuurliefhebber bent, kunt u uw hart ophalen in Olst-Wijhe. Wat dacht u van de IJssellinie met zijn indrukwekkende verhaal of de vele voorstellingen die te zien zijn in het Holstohus in Olst of de Capellenborg in Wijhe? Olst-Wijhe biedt voor ieder wat wils.

Wilt u Olst-Wijhe beleven en bent u op zoek naar meer informatie? Kijk op de pagina Ontspannen.

Ondersteuning en zorg

Meedoen aan de samenleving is belangrijk voor iedereen in Olst-Wijhe. We ondersteunen onze inwoners op verschillende manieren om mee te kunnen doen in onze samenleving. Meer informatie over meedoen in Olst-Wijhe vindt u op de pagina Zorg en welzijn.

Gemeente Olst-Wijhe

U vindt onze gemeentebalies zowel in Olst als in Wijhe. In Olst vindt u onze balie in het Holstohus en in Wijhe in het gemeentehuis. Kijk bij onze actuele openingstijden en contactgegevens voor meer informatie over onze locaties. Veel zaken kunt u online regelen.

Nieuws van de gemeente

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van de gemeente? Kijk dan op onze website of sociale media:

Elke woensdag vindt u in de Huis aan Huis Reklamix de IJsselberichten met daarin gemeentelijk nieuws.

Bestuur

Het college van Burgemeester en wethouders en de gemeenteraad vormen samen het dagelijks bestuur van de gemeente Olst-Wijhe. Wij hechten veel waarde aan uw mening. Wilt u uw mening aan het bestuur laten horen? Maak dan gebruik van het spreekrecht tijdens een raadsvergadering. Kijk op de pagina spreekrecht voor meer informatie. Meer informatie over het bestuur van de gemeente vindt u op de pagina bestuur.

Hebt u vragen over de gemeente?

Laat het ons dan weten. Stuur ons een e-mail of bel met telefoonnummer 14 0570.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen