Nieuwe inwoners

Hartelijk welkom in de gemeente Olst-Wijhe!

Wat fijn dat je hebt gekozen voor Olst-Wijhe als jouw nieuwe thuis. Wij hopen dat je je hier snel thuisvoelt. Om je een beetje wegwijs te maken in Olst-Wijhe hebben wij een aantal praktische zaken voor je op een rijtje gezet. Hoe werkt het bijvoorbeeld met het afval? Wanneer zijn de winkels open? En wat is er hier allemaal te doen?

Afval

In de gemeente Olst-Wijhe haalt de ROVA het afval op. We zamelen in Olst-Wijhe grondstoffen in door omgekeerd in te zamelen. We scheiden dus ons afval in grondstoffen en restafval.

Hoe wordt het afval ingezameld?

Je hebt thuis een gft-container (groente-, fruit- en tuinafval) en een PMD-container (plastic-, metaal- en drankenkartons). Het restafval kun je per zak wegbrengen naar een ondergrondse verzamelcontainer in de buurt, langs uitvalswegen of hoofdroutes, of op een centrale plek. Ieder huishouden heeft hiervoor een pasje waarmee je de container kunt openen. Het pasje registreert het aantal keren dat je de container opent. Je betaalt per keer dat je een afvalzak in de container gooit.

In Olst en in Herxen zamelen we in de blauwe container oud papier in. In de overige kernen wordt het oud papier ingezameld door verenigingen.

Container wijzigen?

Wil je gebruikmaken van een andere ondergrondse verzamelcontainer of afvalcontainer dan de vorige bewoners van jouw woning? Vraag een ander formaat container aan (binnen drie maanden) of vraag toegang tot een andere ondergrondse verzamelcontainer bij ROVA. Hiervoor heb je het nummer van de ondergrondse verzamelcontainer nodig. Kijk op de website van ROVA voor meer informatie.

Wil je weten wanneer het afval wordt opgehaald? Kijk dan op de afvalkalender van ROVA of download de ROVA-app. Meer informatie over afval vind je bij het thema 'afval'.

Ja/Nee- of Nee/Nee-sticker

Wil je wel huis-aan-huisbladen ontvangen, maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk? Of wil je geen van beide ontvangen? Haal dan een gratis Ja/Nee- of Nee/Nee-sticker bij ons op. Dit kan tijdens openingstijden van onze balies in het gemeentehuis en in het Holstohus.

Beleef Olst-Wijhe

In Olst-Wijhe is het prima vertoeven. Je geniet hier van natuur, water, landgoederen, bossen. Ook wordt er veel georganiseerd. Kijk op Beleef Olst-Wijhe!

Evenementen

Olst-Wijhe is een heel actieve gemeente. Er is altijd iets te doen in onze gemeente. Er zijn diverse evenementenorganisaties actief, maar ook de ondernemersverenigingen organiseren allerlei activiteiten. De jaarlijkse zomerfeesten in al onze kernen worden altijd druk bezocht, net als onze gezellige kerstmarkten.

Winkelen

Olst-Wijhe heeft veel leuke winkels. Of je nu kleding, een mooie bos bloemen, accessoires voor in huis, meubelen of een nieuwe vloer zoekt: je vind het in Olst-Wijhe. De winkels kennen verschillende openingstijden. Een aantal supermarkten is ook op zondag open. Dit mag vanaf 12.00 uur. Je kunt overal gratis parkeren. In de centra van Wijhe en Olst gebruik je een parkeerschijf.
De ondernemersverenigingen in Olst en Wijhe organiseren regelmatig leuke activiteiten. Kijk op www.facebook.com/Gastvrijwijhe/ en natuurlijkolst.nl/.

Verenigingen; sport, muziek en nog veel meer

Er zijn veel verschillende verenigingen actief. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een sportvereniging voor voetbal, handbal, tafeltennis of darten. Dat is slechts een greep uit het aanbod. Er zijn ook verenigingen die dansles geven, yoga of gym aan volwassenen, jongeren en kinderen. Je blijft in beweging in onze gemeente! Je kunt ook kiezen voor een muziekvereniging of hengelsportvereniging. Daarnaast worden er regelmatig (creatieve) workshops georganiseerd. Het sportaanbod in onze gemeente vind je op de website van UtHuus.

Recreatie

De natuur is hier prachtig. De IJssel met zijn uiterwaarden, de bossen en verschillende landgoederen. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes in en rond onze gemeente. Ook zijn er diverse verblijfsmogelijkheden, zoals Bed & Breakfast-accommodaties en campings. Bekijk ook eens de website van Salland Natuurlijk Gastvrij.

Kunst en cultuur

KIJK Olst en KIJK Wijhe organiseren regelmatig kunstexposities. Daarnaast vind je Museum De Fundatie in Het Nijenhuis in Wijhe. Ook is onze gemeente rijk aan kunstenaars met een galerie of atelier waar soms ook workshops worden georganiseerd.

Wanneer je een cultuurliefhebber bent, kun je jouw hart ophalen in Olst-Wijhe. Wat dacht je van de IJssellinie met zijn indrukwekkende verhaal, of de vele voorstellingen die te zien zijn in het Holstohus in Olst of de Capellenborg in Wijhe? Olst-Wijhe biedt voor ieder wat wils.

Wil je Olst-Wijhe beleven en ben je op zoek naar meer informatie? Kijk op de pagina Ontspannen.

Ondersteuning en zorg

Meedoen aan de samenleving is belangrijk voor iedereen in Olst-Wijhe. We ondersteunen onze inwoners op verschillende manieren om mee te kunnen doen in onze samenleving. Meer informatie over meedoen in Olst-Wijhe vind je op de website Ondersteuning Olst-Wijhe.

Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Wil je vrijwilligerswerk doen in Olst-Wijhe? Kijk dan eens op www.vrijwilligactief.nl. Dit is het vrijwilligerssteunpunt in onze gemeente.

Veiligheid

We vinden het belangrijk dat je je veilig voelt in onze gemeente. Wij geven je graag tips over hoe je jouw woning veilig maakt. Het is van belang dat je zelf ook alert bent in jouw buurt. Daarom zijn er in veel buurten Whatsapp-groepen om elkaar op de hoogte te brengen van verdachte personen. En je kunt je aanmelden voor Burgernet. Burgernet wordt bijvoorbeeld ingezet om informatie te krijgen na een inbraak in de buurt of bij een vermissing. Kijk op Veilig leefbare buurt voor meer informatie.

Gemeente Olst-Wijhe

Je vind onze gemeentebalies zowel in Olst als in Wijhe. In Olst vind je onze balie in het Holstohus en in Wijhe in het gemeentehuis. Kijk bij onze actuele openingstijden en contactgegevens voor meer informatie over onze locaties. Veel zaken kun je online regelen.

Nieuws van de gemeente

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van de gemeente? Kijk dan op onze website, of op onze sociale media:

Elke woensdag vind je in de Huis aan Huis Reklamix de IJsselberichten met daarin gemeentelijk nieuws.

Bestuur

Het college van Burgemeester en wethouders en de gemeenteraad vormen samen het dagelijks bestuur van de gemeente Olst-Wijhe. Wij hechten veel waarde aan jouw mening. Wil je jouw mening aan het bestuur laten horen? Maak dan gebruik van het spreekrecht tijdens een raadsvergadering. Kijk op de pagina spreekrecht voor meer informatie. Meer informatie over het bestuur van de gemeente vind je op de pagina bestuur.

Heb je vragen over de gemeente?

Laat het ons dan weten. Stuur ons een e-mail, of bel met telefoonnummer 14 0570.

Deel dit
Mail
Bellen