Toegankelijkheid

De Gemeente Olst-Wijhe wil we graag dat iedereen onze websites en apps kan gebruiken. Met andere woorden: ze moeten toegankelijk zijn.

Dat betekent dat onze informatie en online dienstverlening door al onze inwoners te begrijpen en te gebruiken is. Ook door mensen met lichamelijke of cognitieve beperkingen.

Wat is een toegankelijke website of app?

Een toegankelijke website of app voldoet aan bepaalde eisen. De eisen gelden onder andere op het gebied van techniek en redactie. Ze zijn vastgelegd in internationale richtlijnen. Wij willen dat onze websites en apps voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 niveau AA. Op de website www.digitoegankelijk.nl leest u meer over de richtlijnen.

 

Hoe zorgen wij voor toegankelijkheid?

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp bij het ontwerp, de bouw en de redactie van een website of app. Wij zijn continu bezig de toegankelijkheid van onze online communicatie te verbeteren. 

 

Duidelijke taal

Informatie moet begrijpelijk en duidelijk zijn. We gebruiken het liefst gemakkelijke en eenvoudige woorden. Zinnen maken we kort. Jargon en andere moeilijke woorden proberen we niet te gebruiken.

 

Eenvoudige navigatie

Onze website zit logisch in elkaar. U kunt eenvoudig de informatie vinden die u zoekt.

 

Toegankelijke documenten

We proberen onze informatie zoveel mogelijk op webpagina’s te plaatsen. In sommige gevallen staat informatie toch in een document. Dit is meestal een pdf. We proberen dit document zo toegankelijk mogelijk te maken. Niet alle pdf’s zijn op dit moment toegankelijk.

 

Video’s met ondertiteling en audiodescriptie

Soms gebruiken we video’s om informatie over te brengen. Video’s krijgen, wanneer nodig, ondertiteling, audiodescriptie en een transcript. Video's die nog geen ondertiteling, audiodescriptie en/of een transcript hebben en wel bruikbaar zijn, passen wij aan.

 

Online formulieren

Onze online formulieren zijn ontworpen met aandacht voor toegankelijkheid. De opbouw is logisch, we geven uitleg en er zijn duidelijke labels.

 

Alternatieve tekst bij afbeeldingen

Geeft een afbeelding informatie? Dan geven we de afbeelding een alternatieve tekst. Gebruikers van een schermlezer (screenreader) kunnen zo de inhoud begrijpen.

 

Aanpasbaar lettertype en kleuren

U kunt de lettergrootte van onze online teksten aanpassen. In onze huisstijl gebruiken we kleuren met veel contrast. Hierdoor is tekst beter leesbaar.

 

Voorleesfunctie

Op een aantal websites bieden wij de voorleesfunctie van Readspeaker aan. Hiermee wordt de tekst op een website voorgelezen. Ook kunt u tekst laten vertalen door Google Translate.

 

Toetsenbord

De website is te gebruiken met alleen een toetsenbord. Alle functies kunt u hiermee bereiken. Het gebruik van een muis is niet noodzakelijk. U kunt de tabtoets gebruiken om door een pagina te gaan.

 

Toegankelijkheidsverklaringen

Jaarlijks onderzoeken we de toegankelijkheid van onze websites en apps. De resultaten gebruiken wij om onze online communicatie te verbeteren. 

De stand van zaken publiceren wij in de toegankelijkheidsverklaring en in ons eigen rapport. In de afbeeldingen hieronder zie je wat de huidige status is van de toegankelijkheid van onze websites. Hieronder vallen naast ons hoofddomein ook diverse subdomeinen, namelijk:

Klik op een van de afbeeldingen om naar de desbetreffende toegankelijkheidsverklaring te gaan.

Status toegankelijkheidslabel van Gemeente Olst-Wijhe. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.

Het toegankelijkheidslabel van Belastingloket DOWR. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.

Status toegankelijkheidslabel van Mijn kijk op Olst-Wijhe. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.

Status toegankelijkheidslabel van Werken voor Olst-Wijhe. Volg de link voor de volledige toegankelijkheidsverklaring.

De gemeente Olst-Wijhe is (mede)verantwoordelijk voor bovengenoemde websites en subdomeinen. Waar nodig wijzen wij leveranciers van deze domeinen op de verplichting van digitale toegankelijkheid. Wij maken afspraken met leveranciers die nog niet voldoen aan de eisen.

Contact

Is er, ondanks de maatregelen die wij al hebben genomen, iets op onze website voor jou niet goed toegankelijk? Laat het ons weten via e-mail of bel 14 0570. Vermeld in ieder geval het probleem dat je ervaart en de link naar de pagina waar het probleem zich voordoet.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Rapport toegankelijkheidsonderzoek WCAG2.1 olst-wijhe.nl hertest  pdf 1.008,2 KB Download
Rapport toegankelijkheidsonderzoek WCAG2.1 olst-wijhe.nl  pdf 1.028,0 KB Download
Rapport toegankelijkheidsonderzoek belastingloket DOWR  pdf 278,7 KB Download
Onderzoeksrapport D-loket Atos e-suite  pdf 838,1 KB Download
Onderzoeksrapport Iburgerzaken PinkRoccade  pdf 513,8 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen