Rijbewijs, vernieuwen

Als u met een motorvoertuig de openbare weg op wilt, moet u een rijbewijs hebben. Een motorvoertuig is bijvoorbeeld een motor, auto of vrachtauto. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is. Vernieuw uw rijbewijs op tijd. Doet u dit niet? Met een verlopen rijbewijs mag u niet de weg op met een motorvoertuig.

Geldigheid
Meestal is uw rijbewijs 10 jaar geldig. Hebt u een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus? Of bent u 70 jaar of ouder? Dan is uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 jaar geldig. Bent u tussen de 65 en 70 jaar oud? Uw nieuwe rijbewijs is geldig tot u 75 jaar wordt.

Op het rijbewijs staat met welk motorvoertuig u de weg op mag. Hebt u al een rijbewijs? En hebt u voor een ander motorvoertuig uw rijexamen succesvol afgerond? Dan moet u voor deze categorie-uitbreiding een nieuw rijbewijs aanvragen. Bijvoorbeeld als u al een autorijbewijs hebt en u slaagt voor uw motorrijbewijs.

Is uw rijbewijs beschadigd?
Vraag een vervangend rijbewijs aan.

Geldt er een medische beperking of een zwaardere categorie voor het rijbewijs?
Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs. Is er geen sprake van een medische beperking of een zwaardere categorie, dan krijgt u een nieuw rijbewijs dat 10 jaar geldig is.

Doet u mee aan het alcoholslotprogramma?
Dan is uw vorige rijbewijs ongeldig verklaard. Vraag bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan. Op het rijbewijs staat aangegeven dat u met een alcoholslot rijdt.

Aan de balie regelen
U neemt het volgende mee:

 • een geldig identiteitsbewijs
 • uw oude rijbewijs
 • een kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook Pasfoto, richtlijnen)
 • voldoende geld. U moet uw rijbewijs betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.

Bent u (ex)militair en heeft u een geldig militair rijbewijs? En wilt u een burgerrijbewijs aanvragen? Neem dan ook mee:

 • verklaring van geschiktheid (deze vraagt u eerst aan bij het CBR).
 • Aanvraag rijbewijs - € 39,75
 • Extra kosten spoedaanvraag - € 34,10
 • Administratieve kosten bij vermissing van het rijbewijs - € 24,60
 • Eigen verklaring - € 38,20

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. U hebt 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

Hebt u het rijbewijs sneller nodig?
Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen.

 

Als u een rijbewijs wilt vernieuwen, moet u rekening houden met de volgende regels:

 • Als u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus hebt, moet u eerst medisch gekeurd worden, voordat u het rijbewijs kunt verlengen. (Rijbewijzen C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E of DE)
 • Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent, krijgt u een nieuw rijbewijs dat geldig is tot u 75 wordt.
 • Als u tussen de 70 en 75 jaar oud bent, krijgt u een rijbewijs dat maximaal 5 jaar geldig is. Let op: het CBR kan dus beslissen dat dit korter is, bijvoorbeeld 1 jaar.
 • Vanaf 75 jaar moet u medisch gekeurd worden, voordat u een rijbewijs kunt vernieuwen.

Rijbewijscodes
Vanaf 19 december 2016 is een deel van de rijbewijscodes gewijzigd. Daardoor kan er na verlenging een andere code op uw nieuwe rijbewijs staan dan op uw oude rijbewijs.

Hebt u een aantekening op uw rijbewijs of bent u rijgeschikt onder voorwaarden?
Het CBR beoordeelt of u volgens de wettelijke regels rijgeschikt bent. Soms is dat onder bepaalde voorwaarden of maatregelen, bijvoorbeeld om een technische aanpassing aan uw auto of motor. Of u mag wel privé, maar niet voor uw beroep rijden. Zo kunt u ondanks uw beperking veilig de weg op. U bent dan 'rijgeschikt onder voorwaarden'. In het besluit(de brief) van het CBR staat precies onder welke voorwaarden u mag rijden. Er komt dan een code op uw rijbewijs te staan. Welke code dat is, staat in uw brief van het CBR.

Verlengt u een bestaand rijbewijs?
Na het besluit van het CBR hebt u 1 jaar de tijd om uw rijbewijs te vernieuwen bij de gemeente.

Hebt u een Eigen verklaring ingediend vanwege een wijziging in uw gezondheid?
Hebt u het besluit van het CBR ontvangen vanwege twijfel over uw rijgeschiktheid? In de brief van het CBR staat hoe lang u rijgeschikt bent. Die einddatum komt ook op uw rijbewijs te staan. Vanaf de datum van het besluit van het CBR hebt u 4 weken de tijd om een nieuw rijbewijs aan te vragen bij de gemeente. Doet u dit niet, dan wordt uw huidige rijbewijs ongeldig verklaard.

Moet u nog examen doen?
In het besluit van het CBR staat hoe lang u rijgeschikt bent. Die einddatum komt ook op uw rijbewijs te staan. Wanneer u niet voor deze einddatum slaagt voor uw praktijkexamen, moet u opnieuw een Eigen verklaring kopen en uw rijgeschiktheid laten beoordelen. Na het slagen voor uw praktijkdeel hebt u 1 jaar de tijd om uw rijbewijs aan te vragen bij de gemeente. Doet u dit niet binnen 1 jaar, dan moet u opnieuw  uw rijgeschiktheid laten beoordelen.

Kijk voor meer informatie op de website van het CBR.

Op 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw rijbewijs krijgt u automatisch categorie T bijgeschreven als:

 • uw rijbewijs B is afgegeven voor 1 juli 2015;
 • u op het moment van de aanvraag 18 jaar of ouder bent;
 • de categorie B op uw rijbewijs niet ongeldig is verklaard.

Hebt u vragen over het vernieuwen van uw rijbewijs?

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen