Minimabeleid 2018-2021

Inleiding

De gemeenteraad heeft op 16 december 2013 ingestemd met het Beleidskader Minimabeleid 2014-2017. Hierin werd opgenomen dat het Minimabeleid in 2017 wordt geëvalueerd en nieuw beleid wordt vastgesteld. In de periode na vaststelling van dit beleidskader hebben zich ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen voorgedaan. In de taakverdeling tussen de verschillende overheden krijgen gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden om de inwoners te kunnen laten participeren in de samenleving. Het Armoedebeleid is daarbij een belangrijk instrument om participatie ook mogelijk te maken voor inwoners die daar op eigen kracht (nog) niet voldoende in kunnen voorzien. Dit heeft zich, in de afgelopen periode, vertaald in diverse aanpassingen c.q. aanvullingen op het Minimabeleid.

Op 14 april 2014 werd er een initiatiefvoorstel ingediend over het lokale Armoedebeleid. Dit initiatief werd door de gemeenteraad ondersteund en zij hebben ons college gevraagd om in gesprek te gaan met Stichting Leergeld Salland. Ook heeft de gemeenteraad destijds uitgesproken de komst van een budgetcoach te willen bevorderen en, als dat lukt, te ondersteunen.

In het op 12 mei 2014 vastgestelde coalitieakkoord 2014-2018 is aangaande het Minimabeleid het volgende opgenomen; De coalitie staat een hervorming van het huidige Minimabeleid voor. Daarbij is uitgangspunt dat de gemeente extra inkomensondersteuning blijft bieden aan de meest kwetsbaren en aan kinderen tot 18 jaar, waardoor deze kunnen blijven deelnemen aan de samenleving. Een voorstel daarover komt in 2014. Door de inzet op preventie (bijvoorbeeld door onderliggende problemen aan te pakken, zoals schulden) beperkt de gemeente de afhankelijkheid van gemeentelijke inkomenssteun.

Deze uitgangspunten zijn uitgewerkt in de op 22 september 2015 vastgestelde “Uitwerking scenario’s Minimabeleid”. In verband met de afschaffing van de “Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten” (Wtcg) en de “Regeling Compensatie Eigen Risico” (CER) is op 14 december 2015 de “Nota financiële tegemoetkoming ziektekosten” vastgesteld.

Zoals afgesproken wordt in 2017 het Minimabeleid geëvalueerd om vervolgens het nieuwe Minimabeleid in te laten gaan op 1 januari 2018.

Tot slot heeft het Rijk vanaf 2017 structurele middelen beschikbaar gesteld om de armoede onder kinderen te verminderen en alle kinderen de kans te geven om mee te doen. Deze nota voorziet in de belangrijkste beleidskeuzes.

Periode

Vanaf 1 januari 2018 tot 31 december 2021

Documenttype

Beleid

Bijlage

Deel dit
Mail
Bellen