Veelgestelde vragen
-
Veelgestelde vragen rondom de IJsseldijk
- Wat is het Hoogwaterbeschermingsprogramma?
Kijk hier voor alle informatie over het Hoogwaterschermingsprogramma.
- Wat is het verschil tussen het waterschap en IJsselwerken?
IJsselwerken is een samenwerkingsverband tussen Waterschap Drents Overijsselse Delta en Boskalis Nederland. Zij werken samen als één team aan het ontwerp, bereiden de uitvoering voor en gaan in gesprek met de omgeving.
- Waar kan ik de plannen inzien?
De plannen van IJsselwerken voor het Hoogwaterschermingsprogramma (HWBP) staan op de website van IJsselwerken.
- Is er een overzicht van alle plannen?
Dat is er nog niet. De gemeente wil alle plannen bij elkaar brengen zodat inwoners deze informatie makkelijk kunnen vinden. Er is dan wel een verwijzing naar de websites van diverse organisaties omdat de gemeente niet de uitvoerder van de werken aan de IJsseldijk is. Dat is IJsselwerken, een samenwerkingsverband tussen Waterschap Drents Overijsselse Delta en Boskalis Nederland.
- Waar worden vergunningaanvragen gepubliceerd?
Een vergunningaanvraag wordt altijd gepubliceerd, zodat bewoners weten dat de aanvraag is gedaan en er een zienswijze over kunnen indienen. Als er een aanvraag wordt gedaan, leest u dit in de IJsselberichten en op deze website.
- Heeft het nog zin om bezwaar in te dienen?
Het is altijd goed om uw mening te laten horen. Als de vergunningaanvragen ter inzage liggen, kunt u hierop een zienswijze indienen. De verwachting is dat dit in het najaar van 2024 zal zijn.
- Gaat de gemeente een zienswijze indienen tegen de plannen?
Nee, dat gaan wij niet doen. Wij blijven constructief overleggen met het waterschap en bespreken de vragen en zorgen van inwoners in de bestuurlijke overleggen.
- Waarom gaat de gemeente akkoord met deze plannen?
Het is belangrijk dat onze gemeente ook in de toekomst veilig blijft om te wonen. Om te zorgen dat het veilig blijft, moeten de dijken worden versterkt. Er is geen keuze. We zetten ons in om de werkzaamheden zo goed mogelijk en met zo min mogelijk overlast te laten verlopen.
- Waarom geeft de gemeente een omgevingsvergunning af voor deze plannen?
Wij toetsen aanvragen voor een omgevingsvergunning aan het wettelijke kader. Als een aanvraag daaraan voldoet, kunnen wij niet anders dan een aanvraag goedkeuren. Natuurlijk blijven wij met IJsselwerken in gesprek over de uitvoering van de plannen.
- Fortmond is een van de plekken waar werkzaamheden gaan plaatsvinden. IJsselwerken heeft met de bewoners gesproken. Waar heeft dit toe geleid?
Na overleg met inwoners van Fortmond heeft het waterschap de bouwweg verplaatst waardoor de overlast in Fortmond tijdens de werkzaamheden veel minder is.
- Wat kan de gemeente doen?
Wij willen de overlast zoveel mogelijk beperken en proberen om er dingen voor terug te krijgen, zoals bos of mogelijkheden voor recreatie/toerisme. Daarnaast willen wij dat er wordt onderzocht of er geen andere oplossing kan komen voor bijvoorbeeld ’t Kortrick. Helaas kan nooit iedereen tevreden zijn, maar we proberen het beste eruit te halen.
We luisteren naar onze inwoners en maken zorgen bespreekbaar bij IJsselwerken. Daarnaast houden wij inwoners op de hoogte van de werkzaamheden: wat kan men wanneer verwachten? Daarvoor gebruiken wij deze website en andere communicatiemiddelen.
- Wie is de contactpersoon bij de gemeente bij vragen en/of zorgen?
Als u vragen of zorgen heeft, kunt u contact opnemen met de kernenwethouder. Zij luisteren graag naar u en zetten vragen waar nodig door naar andere partijen of zorgen dat ze in bestuurlijke overleggen worden besproken.