Werk, inkomen, onderwijs

 • Werk, inkomen, onderwijs

  Oekraïense kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs en hebben een leerplicht. Kinderen kunnen aangemeld worden bij de school van voorkeur. De betreffende school kijkt of er plek voor deze kinderen is. Belangrijk is dat er speciale scholen zijn.

  • In het basisonderwijs zijn er taalklassen in Heino en Heeten.
  • In het voortgezet onderwijs zijn dit internationale schakelklassen (ISK’s). Deze scholen hebben ervaring met het lesgeven aan vluchtelingen. Het voorgezet onderwijs wordt op scholen in Deventer en Raalte opgepakt.
  • Jongeren die beroepsonderwijs willen volgen, kunnen zich aanmelden via de Engelstalige opleidingen.

  De school waar kinderen zijn aangemeld nemen ze op of verwijzen door naar een andere school, bijvoorbeeld een nieuwkomersschool. 

   

  Oekraïners mogen werken in Nederland.  Zij zijn dan verplicht om een zorgverzekering aan te vragen. Hiervoor moeten zij beschikken over:

  • Een arbeidscontract;
  • Een Burgerservicenummer (BSN);
  • Een adres in Nederland.

  Als een vluchteling betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. De vluchteling meldt dit bij de gemeente. 

  Informatie voor werkgevers

  Vanaf 1 april 2022 hoeft de werkgever geen werkvergunning meer aan te vragen.  Dan geldt voor werkgevers de plicht om bij UWV te melden wanneer zij een Oekraïner in dienst nemen. Meer informatie hierover is te vinden op de  Vrijstelling werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne | werk.nl(externe link)

  Werkgevers die vragen hebben over het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen kunnen terecht bij het Werkgevers Service Punt regio Zwolle en de Kamer van Koophandel

  Vluchtelingen in Olst-Wijhe  kunnen voor het leren van Nederlands terecht bij het Taalpunt.

  Via het talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen is een gratis online basiscursus Nederlands(externe link) beschikbaar. De cursus neemt ongeveer drie weken in beslag. 

   

Staat de informatie die u zoekt er niet bij? Geef ons door wat u wilt weten.

Deel dit
Mail
Bellen