Werk, inkomen, onderwijs

 • Werk, inkomen, onderwijs

  Oekraïense kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs en hebben een leerplicht. Kinderen kunnen aangemeld worden bij de school van voorkeur. De betreffende school kijkt of er plek voor deze kinderen is. Belangrijk is dat er speciale scholen zijn.

  • In het basisonderwijs zijn er taalklassen in Heino en Heeten.
  • In het voortgezet onderwijs zijn dit internationale schakelklassen (ISK’s). Deze scholen hebben ervaring met het lesgeven aan vluchtelingen. Het voorgezet onderwijs wordt op scholen in Deventer en Raalte opgepakt.
  • Jongeren die beroepsonderwijs willen volgen, kunnen zich aanmelden via de Engelstalige opleidingen.

  De school waar kinderen zijn aangemeld nemen ze op of verwijzen door naar een andere school, bijvoorbeeld een nieuwkomersschool. 

   

  Oekraïners mogen werken in Nederland.  Zij zijn dan verplicht om een zorgverzekering aan te vragen. Hiervoor moeten zij beschikken over:

  • Een arbeidscontract;
  • Een Burgerservicenummer (BSN);
  • Een adres in Nederland.

  Als een vluchteling betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. De vluchteling meldt dit bij de gemeente. 

  Informatie voor werkgevers

  Vanaf 1 april 2022 hoeft de werkgever geen werkvergunning meer aan te vragen.  Dan geldt voor werkgevers de plicht om bij UWV te melden wanneer zij een Oekraïner in dienst nemen. Meer informatie hierover is te vinden op de  Vrijstelling werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne | werk.nl(externe link)

  Werkgevers die vragen hebben over het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen kunnen terecht bij het Werkgevers Service Punt regio Zwolle en de Kamer van Koophandel

  Oekrainse vluchtelingen krijgen net zoveel leefgeld als vluchtelingen bij het COA. Vluchtelingen die in gastgezinnen worden opgevangen krijgen hierbij nog een extra bedrag om bijvoorbeeld te sporten of bij te dragen in de huishoudelijke kosten.

  Vergoeding voor boodschappen en persoonlijke uitgaven (leefgeld)

  Volwassenen en kinderen krijgen € 260 per maand per persoon. Zij kunnen hier bijvoorbeeld eten, kleding en andere persoonlijke spullen van kopen.

  Aanvullende vergoeding voor vluchtelingen in gastgezinnen

  Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, ontvangen naast het leefgeld een extra toelage per maand. Volwassenen ontvangen € 215 per maand extra en kinderen € 55 per maand. Vluchtelingen kunnen dit geld gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. Zij kunnen het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin.

  Voorwaarde om voor een uitkering in aanmerking te komen is dat de vluchteling(en) zich inschrijven in de gemeentelijke Basis Registratie Personen (BRP) en een Burger Servicenummer (BSN) hebben. Daarnaast zal een bankrekeningnummer beschikbaar moeten zijn om het leefgeld over te kunnen maken.

  Gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid.

  Als een vluchteling betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. De vluchteling meldt dit bij de gemeente. Het leefgeld stopt dan vanaf de 1e dag van de volgende maand.

  Inschrijven

  Om in aanmerking te komen voor de leefgeldregeling moeten de vluchtelingen zich hebben ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (BRP). Daarna zal er door de gemeente een afspraak worden gemaakt om gezamenlijk het aanvraagformulier in te vullen om te beoordelen of ze in aanmerking komen. Als dit het geval is, dan wordt het geld overhandigd. Voor het inschrijven in de gemeentelijke basisregistratie moet een afspraak gemaakt worden. Dit kan via telefoonnummer 14 0570.

  Als een vluchteling uit Oekraïne werk heeft gevonden en hiervoor ook loon ontvangt, dan krijgt diegene geen leefgeld meer. De gezinsleden zonder werk die op hetzelfde adres verblijven behouden hun recht op leefgeld. Daarnaast hoeven vluchtelingen die werk hebben en in een gemeentelijke opvanglocatie verblijven geen huur te betalen aan de gemeente.

  Vluchtelingen in Olst-Wijhe  kunnen voor het leren van Nederlands terecht bij het Taalpunt.

  Via het talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen is een gratis online basiscursus Nederlands(externe link) beschikbaar. De cursus neemt ongeveer drie weken in beslag. 

   

  Nederlands
  Vanaf 15 juni 2022 kunnen Oekraïners in Nederland eenmalig maximaal 10.000 contante hryvnia omwisselen. U kunt hiervoor terecht bij GWK Travelex.
  Meer informatie: refugeehelp.nl/cash.

  Engels
  From 7 June 2022 Ukrainians in the Netherlands  can change up to 10,000 hryvnia in banknotes into euros. This can only be done once. You can do this at any GWK Travelex branch. For more information: refugeehelp.nl/cash.

  Oekraïens
  З 15 червня 2022 року українці в Нідерландах можуть одноразово обміняти максимум 10 000 гривень готівкою. Для цього можна звернутися до представництв GWK Travelex. Додаткова інформація: refugeehelp.nl/cash.

  Russisch
  Начиная с 15 июня 2022 г. украинцы могут в Нидерландах один раз обменять наличные на сумму до 10.000 гривен. Для этого надо обратиться в контору по обмену GWK Travelex. Подробную информацию смотрите на сайте refugeehelp.nl/cash.

Staat de informatie die u zoekt er niet bij? Geef ons door wat u wilt weten.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen