Werk, inkomen, onderwijs

 • Werk, inkomen, onderwijs

  Oekraïense kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs en hebben een leerplicht. Kinderen kunnen aangemeld worden bij de school van voorkeur. De betreffende school kijkt of er plek voor deze kinderen is. Belangrijk is dat er speciale scholen zijn.

  • In het basisonderwijs zijn er taalklassen in Heino en Heeten.
  • In het voortgezet onderwijs zijn dit internationale schakelklassen (ISK’s). Deze scholen hebben ervaring met het lesgeven aan vluchtelingen. Het voorgezet onderwijs wordt op scholen in Deventer en Raalte opgepakt.
  • Jongeren die beroepsonderwijs willen volgen, kunnen zich aanmelden via de Engelstalige opleidingen.

  De school waar kinderen zijn aangemeld nemen ze op of verwijzen door naar een andere school, bijvoorbeeld een nieuwkomersschool. 

   

  Oekraïners mogen werken in Nederland.  Zij zijn dan verplicht om een zorgverzekering aan te vragen. Hiervoor moeten zij beschikken over:

  • Een arbeidscontract;
  • Een Burgerservicenummer (BSN);
  • Een adres in Nederland.

  Als een vluchteling betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. De vluchteling meldt dit bij de gemeente. 

  Informatie voor werkgevers

  Vanaf 1 april 2022 hoeft de werkgever geen werkvergunning meer aan te vragen.  Dan geldt voor werkgevers de plicht om bij UWV te melden wanneer zij een Oekraïner in dienst nemen. Meer informatie hierover is te vinden op de  Vrijstelling werkvergunning vluchtelingen uit Oekraïne | werk.nl(externe link)

  Werkgevers die vragen hebben over het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen kunnen terecht bij het Werkgevers Service Punt regio Zwolle en de Kamer van Koophandel

  Het leefgeld aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt vergelijkbaar met dat van andere groepen, zoals asielzoekers, statushouders en mensen in de bijstand. De bedragen voor eten en kleding zijn overgenomen uit de Regeling voor asielzoekers (Rva 2005). Voor de extra toelage bij particuliere opvang (wooncomponent) is gekeken naar het Nibud adviesbedrag voor nutsvoorzieningen voor een extra inwonend persoon bij een gasthuishouden. 

  1. De hoogte van het bedrag voor eten is afhankelijk van de grootte van het gezin:
   • Een gezin van 1 of 2 personen ontvangt per volwassene of alleenstaande minderjarige € 215,06 en
    per minderjarige € 178,36 per maand.
   • Een gezin van 3 personen ontvangt per volwassene € 171,99 en
    per minderjarige € 142,57 per maand.
   • Een gezin van 4 personen of meer ontvangt per volwassene € 150,45 en
    per minderjarige € 124,97 per maand. 
    • Een gezin bestaat uit:
     • echtgenoten of aan gehuwden gelijkgestelde partners;
     • hun minderjarige kinderen;
     • een ouder of voogd die volgens het recht of de praktijk in Nederland verantwoordelijk is voor de minderjarige en ongehuwde kinderen.
    • Grootouders, ooms, tantes of meerderjarige kinderen horen niet bij het gezin. Zij zijn volgens de regels een individu of een apart gezin.
  2. Het leefgeld voor kleding bedraagt € 56,12 per persoon per maand.
  3. Voor vluchtelingen in de particuliere opvang bedraagt de extra toelage bij een gastgezin (wooncomponent) € 93,00 per persoon per maand. 

  Om in aanmerking te komen voor de leefgeldregeling moeten de vluchtelingen zich hebben ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie (BRP). Daarna kan er een afspraak worden gemaakt om gezamenlijk het aanvraagformulier leefgeld in te vullen om te beoordelen of ze in aanmerking komen. Als dit het geval is, wordt het leefgeld overhandigd.

  Voor het inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie moet een afspraak gemaakt worden. Dit kan via telefoonnummer 14 0570. 

  Wanneer een meerderjarig gezinslid start met werken of een uitkering ontvangt (bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering) stopt het leefgeld met ingang van de eerste dag van de daaropvolgende maand voor het hele gezin.

  Een gezin bestaat uit:

  • echtgenoten of aan gehuwden gelijkgestelde partners;
  • hun minderjarige kinderen;
  • een ouder of voogd die volgens het recht of de praktijk in Nederland verantwoordelijk is voor de minderjarige en ongehuwde kinderen.

  Grootouders, ooms, tantes of meerderjarige kinderen horen niet bij het gezin. Zij zijn volgens de regels een individu of een apart gezin. 

  Vluchtelingen in Olst-Wijhe  kunnen voor het leren van Nederlands terecht bij het Taalpunt.

  Via het talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen is een gratis online basiscursus Nederlands(externe link) beschikbaar. De cursus neemt ongeveer drie weken in beslag. 

   

  Nederlands
  Vanaf 15 juni 2022 kunnen Oekraïners in Nederland eenmalig maximaal 10.000 contante hryvnia omwisselen. U kunt hiervoor terecht bij GWK Travelex.
  Meer informatie: refugeehelp.nl/cash.

  Engels
  From 7 June 2022 Ukrainians in the Netherlands  can change up to 10,000 hryvnia in banknotes into euros. This can only be done once. You can do this at any GWK Travelex branch. For more information: refugeehelp.nl/cash.

  Oekraïens
  З 15 червня 2022 року українці в Нідерландах можуть одноразово обміняти максимум 10 000 гривень готівкою. Для цього можна звернутися до представництв GWK Travelex. Додаткова інформація: refugeehelp.nl/cash.

  Russisch
  Начиная с 15 июня 2022 г. украинцы могут в Нидерландах один раз обменять наличные на сумму до 10.000 гривен. Для этого надо обратиться в контору по обмену GWK Travelex. Подробную информацию смотрите на сайте refugeehelp.nl/cash.

Staat de informatie die u zoekt er niet bij? Geef ons door wat u wilt weten.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen