U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Een pilsie op z'n tied, maar onder de 18 niet

Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezond op kunnen groeien. Het drinken van alcohol heeft veel invloed op de ontwikkeling van de hersenen en dus op de gezondheid. Wist u dat de hersenen door ontwikkelen tot 21 jaar?

Om het alcoholgebruik van jongeren onder de 18 jaar tegen te gaan, zijn wij een campagne gestart onder de naam Een pilsie op z’n tied, maar onder de 18 niet. Deze naam is samen met de evenementenorganisaties in onze gemeente bedacht. In Olst-Wijhe is er een goede samenwerking tussen de gemeente en de alcoholverstrekkers. Wij maken goede afspraken met elkaar en wij ondersteunen de alcoholverstrekkers bij de naleving van de leeftijdsgrens.

Preventie- en handhaving

Preventie is een belangrijk onderdeel van ons beleid. Het Preventie- en Handhavingsbeleid wordt steeds voor vier jaar vastgesteld. In 2018 stelt de raad het nieuwe beleid vast.

Campagne NIX18

De Rijksoverheid voert de campagne NIX18. De campagne Pilsie op z’n tied is onze lokale vertaling hiervan.

Informatie voor ouders

Bent u ouder van een jongeren onder de 18 jaar? Kijk voor tips om het gesprek over alcohol aan te gaan op:

(Communicatie)middelen voor alcoholverstrekkers

Verkoopt u alcohol tijdens een evenement, in uw supermarkt/slijterij of in de kantine? Wij hebben verschillende middelen ontwikkeld die u kunt inzetten om alcoholgebruik onder de 18 te voorkomen. Deze middelen zijn bedoeld voor evenementen en voor activiteiten in de horeca en in buurthuizen.

  • Banners om op te hangen bij het evenement
  • Posters in A4- en A3-formaat
  • Standaardadvertentie voor in een programmaboekje

Voor uw website kunt u ook een digitale banner aanvragen. 
U kunt deze middelen aanvragen bij ons klantcontactcentrum via 14 0570 of per e-mail. Geef daarbij duidelijk aan of u banners en/of posters wilt reserveren.

ID-scanners

Om het u makkelijk te maken de leeftijd van bezoekers te controleren, stellen wij ID-scanners ter beschikking. Ook de scanners reserveert u via het klantcontactcentrum.

Instructie verantwoord alcohol schenken

In het eerste kwartaal van ieder jaar, voorafgaand aan het evenementenseizoen, organiseert de gemeente een IVA-instructie voor barvrijwilligers. Tijdens een IVA-instructie hoort u meer over verantwoord alcohol schenken. Zo helpen wij u om op een verantwoorde manier met uw taak om te gaan.

Informatie voor sportverenigingen

Op de website van NOC*NSF vindt u ondersteuningsinstrumenten, een model bestuursreglement alcohol en een Instructie Verantwoord Alcohol Schenken inclusief video’s over het belang ervan en tips en adviezen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Convenant evenementenorganisaties  pdf 218,3 KB Download
Advertentie programmaboekje  pdf 15.381,5 KB Download
Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen