Een pilsie op z'n tied, maar onder de 18 niet

Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezond op kunnen groeien. Het drinken van alcohol heeft veel invloed op de ontwikkeling van de hersenen en dus op de gezondheid. Wist je dat de hersenen door ontwikkelen tot 21 jaar?

Om het alcoholgebruik van jongeren onder de 18 jaar tegen te gaan, voeren wij de campagne 'Pilsie op z’n tied, maar onder de 18 niet'. Deze naam is samen met de evenementenorganisaties in onze gemeente bedacht. In Olst-Wijhe is er een goede samenwerking tussen de gemeente en de alcoholverstrekkers. Wij maken goede afspraken met elkaar en ondersteunen de alcoholverstrekkers bij de naleving van de leeftijdsgrens.

Preventie- en handhaving

Preventie is een belangrijk onderdeel van ons beleid. Het Preventie- en Handhavingsbeleid wordt steeds voor vier jaar vastgesteld.

Campagne NIX18

De Rijksoverheid voert de campagne NIX18. De campagne Pilsie op z’n tied is onze lokale vertaling hiervan.

Informatie voor ouders

Ben je ouder van een jongeren onder de 18 jaar? Kijk voor tips om het gesprek over alcohol aan te gaan op:

(Communicatie)middelen voor alcoholverstrekkers

Verkoop je alcohol tijdens een evenement, in jouw supermarkt/slijterij of in de kantine? Wij hebben verschillende middelen ontwikkeld die je kunt inzetten om alcoholgebruik onder de 18 te voorkomen. Deze middelen zijn bedoeld voor evenementen en voor activiteiten in de horeca en in buurthuizen.

  • Banners om op te hangen bij het evenement
  • Posters in A4- en A3-formaat

Voor jouw website kun je ook een digitale banner aanvragen. 
Je kunt deze middelen aanvragen bij ons klantcontactcentrum via 14 0570 of per e-mail. Geef daarbij duidelijk aan of je banners en/of posters wilt reserveren.

ID-scanners

Om het je makkelijk te maken de leeftijd van bezoekers te controleren, stellen wij ID-scanners ter beschikking. Ook de scanners reserveer je via het klantcontactcentrum.

Instructie verantwoord alcohol schenken

In het eerste kwartaal van ieder jaar, voorafgaand aan het evenementenseizoen, organiseert de gemeente een IVA-instructie voor barvrijwilligers. Tijdens een IVA-instructie hoor je meer over verantwoord alcohol schenken. Zo helpen wij je om op een verantwoorde manier met jouw taak om te gaan.

Informatie voor sportverenigingen

Op de website van NOC*NSF vind je informatie en handige hulpmiddelen over alcohol en sport, zoals een model bestuursreglement alcohol en een E-learning Verantwoord Alcohol Schenken.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Convenant evenementenorganisaties  pdf 218,3 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen