Kerkplein Olst

De afgelopen periode heeft iedereen mee kunnen denken over de vernieuwing van het kerkplein in Olst. Een actieve initiatiefgroep in Olst pakte de handschoen op en daagde de inwoners en de gemeente uit om het kerkplein levendiger en groener te maken. En dat is gelukt! We zijn er trots op. We hebben de functie die het plein had behouden. Zo kun je er nog steeds parkeren en ook de kermis kan hier nog altijd gehouden worden. Het groen en de nieuwe indeling geven het plein een nieuwe, frisse aanblik die ervoor zorgt dat het plein weer uitnodigt en een visitekaartje is van Olst. 

Ontwerpschetsen

 De gemeente had al op de planning staan om de riolering en het groen op het kerkplein te vervangen. Enkele betrokken inwoners zagen dit als een uitgelezen kans om het plein ook aantrekkelijker te maken en te vergroenen. De nodige overleggen tussen de gemeente, de initiatiefgroep, gebruikers en omwonenden van het kerkplein volgden. Alles is in kaart gebracht, waarna drie ontwerpschetsen zijn gemaakt. Hier kon iedereen op reageren en zijn/haar voorkeur aangeven. Dat is massaal gedaan. De betrokkenheid is groot. De voorkeur ging uit naar ontwerp A.

Definitief ontwerp

Ontwerpschets A is verder uitgewerkt, met de nodige aanpassingen naar aanleiding van alle input. In de reactienota kun je alle vragen/tips/opmerkingen bekijken en kun je ook zien wat we daarmee hebben gedaan of gaan doen. Daarna is het ontwerp doorberekend, zodat het ook financieel past. Een uitdaging. De initiatiefgroep in samenwerking met ‘Eetbaar-Olst’ zorgde samen met de provincie Overijssel voor budget voor extra groen. De gemeente stelde extra budget ter beschikking uit bestaande programma's om de verlichting te vernieuwen met ledverlichting en hogere kosten als gevolg van inflatie te dekken. Ondernemersvereniging Natuurlijk Olst zorgde met steun van de provincie voor budget voor de realisatie van een beweegbank, watertappunt en nieuwe toeristische informatiepanelen.

Naast deze elementen wordt het kerkplein ook voorzien van een laadpaal voor elektrische auto's en een ondergrondse infiltratievoorziening. Zo spelen we in op de gevolgen van de klimaatverandering. Het nieuwe groenplan, dat tevens de biodiversiteit versterkt, draagt hier tevens aan bij. Het Definitief Ontwerp, het groenplan en het lichtplan zijn op deze pagina te bekijken. 

Het archeologisch onderzoek is gedaan en de kabels en leidingen zijn verlegd om plaats te maken voor de nieuwe bomen. Hierna zijn de infiltratievoorzieningen onder het plein aangebracht en is de bestrating er weer in gegaan. In het voorjaar hebben veel Olstenaren gezamenlijk de groene handen uit de mouwen gestoken tijdens de plantdag. Het plein staat er weer mooi bij!

Contact 

Heb je vragen? Neem dan contact op met: 

  • Gerry Herbst-Verkerk van de initiatiefgroep via 06-53495391 
  • Dennis Elshof van de gemeente via 06-19630674 (tijdens kantooruren) 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Reactienota Kerkplein Olst  pdf 119,5 KB Download
Schetsontwerp A - Kerkplein Olst  pdf 3.321,0 KB Download
Samenvatting Ontwerpuitgangspunten en wensen voor Kerkplein Olst  pdf 81,9 KB Download
Notitie parkeeronderzoek Kerkplein Olst  pdf 358,8 KB Download
Definitief ontwerp  pdf 1.405,0 KB Download
Groenplan  pdf 2.461,3 KB Download
Verlichting Kerkplein Olst  png 643,5 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen