Wat heb ik nodig om te stemmen?

Wat heb ik nodig om te mogen stemmen?

Om te kunnen stemmen heb je een stempas en een identiteitsbewijs nodig. Je krijgt jouw stempas thuisgestuurd. Je identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.  

Je ontvangt jouw stempas thuis

Je ontvangt je stempas rond woensdag 8 november 2023.

Jouw stempas heeft een uniek nummer. De stempas is voor het stembureau het bewijs dat je nog niet bij een ander stembureau hebt gestemd.

Met jouw stempas kun je stemmen in elk stemlokaal in de gemeente. Als je in een andere gemeente  wil stemmen, kun je een kiezerspas aanvragen.

Geen stempas ontvangen of kwijt

Heb je geen stempas ontvangen of ben je jouw stempas kwijt? Vraag dan na 8 november zo snel mogelijk een nieuwe stempas aan bij de gemeente. 

Het schriftelijke verzoek moet uiterlijk vrijdag 17 november binnen zijn bij de gemeente. Aan de balie van de gemeente kun je tot dinsdag 21 november 12.00 uur terecht. Daarna is het niet meer mogelijk om een nieuwe stempas aan te vragen.

Identiteitsbewijzen waarmee je kunt stemmen

Om te kunnen stemmen heb je een stempas en een identiteitsbewijs nodig. Je kunt een van deze identiteitsbewijzen meenemen:

  • paspoort;
  • identiteitskaart;
  • rijbewijs uit Nederland;

Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land of een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland. 

Stemmen met een verlopen paspoort of identiteitsbewijs

Jouw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ moet 23 november 2018 staan of een datum daarna. 

Heb je geen identiteitsbewijs of is dit meer dan 5 jaar verlopen? En kun je niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs aanvragen? Dan kun je een andere kiezer een schriftelijke volmacht verlenen om namens jou te stemmen. 

Vraag hiervoor een formulier aan bij de gemeente via dit formulier of aan de balie. Jij en de persoon die voor jou gaat stemmen, vullen het formulier in. Lever het formulier uiterlijk vrijdag 17 november in bij de gemeente.

Identiteitsbewijs gestolen of kwijt

Is jouw identiteitsbewijs gestolen of ben je het kwijt? Met een verklaring van vermissing, afgegeven door de gemeente, kun je toch stemmen. Neem dan ook een pasje met jouw foto mee. Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde OV-chipkaart.

Deel dit
Mail
Bellen