Stemmen vanuit het buitenland

Verblijf je tijdelijk in het buitenland? Of woon je in het buitenland en heb je de Nederlandse nationaliteit? Lees hier hoe je je stem uitbrengt.

Stemmen als je tijdelijk in het buitenland bent

Verblijf je tijdelijk buiten Nederland, bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? Dan kun je stemmen als je nog staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Je kan op twee manieren stemmen voor de Europees Parlement verkiezingen als je tijdelijk niet in Nederland bent:

  1. per brief stemmen buiten Nederland
  2. iemand machtigen voor jou te stemmen

Per brief stemmen

Je kunt per brief stemmen vanuit je tijdelijke buitenlandse adres met een briefstembewijs. Doe hiervoor een aanvraag bij de gemeente Den Haag. Je hebt wel een buitenlands postadres nodig waar jouw briefstembewijs naartoe gestuurd kan worden.

Iemand machtigen om voor jou te stemmen

Je kunt iemand anders machtigen voor jouw stem. Dat betekent dat iemand anders voor jou een stem kan uitbrengen. Je vult een machtigingsformulier in van de gemeente Olst-Wijhe. Meer informatie en het formulier vind je op de pagina Machtigen voor stemmen.

Stemmen als je in het buitenland woont

Woon je in een EU-land? Dan heb je voor de verkiezingen van het Europees Parlement 2 opties: 

  • Je stemt op een Nederlandse kandidaat voor het Europees Parlement. Je registreert jezelf hiervoor als kiezer bij de gemeente Den Haag.  
  • Of je stemt op een kandidaat van het EU-land waar je woont. je moet dan in het land waar je woont laten weten dat je wil stemmen. Je mag dan niet ook voor een Nederlandse kandidaat stemmen. EU-landen-wisselen met elkaar de kiezersregistraties uit om dubbel stemmen te voorkomen. Staan je gegevens in de kiezersregistratie van jouw woonland? Dan moet de gemeente Den Haag je registratie verwijderen. je kunt dan niet stemmen op een Nederlandse kandidaat 

Landelijke wetgeving

Kijk voor meer informatie over de Kieswet in de Wettenbank van overheid.nl.

Deel dit
Mail
Bellen