Meer groen of parkeerplekken? Denk mee over de toekomst! 

In de tweede helft van april gaan de kernenwethouders en ambtenaren op pad om met inwoners te praten over de toekomst van Olst-Wijhe. Dat doen ze onder andere met de online participatietool ‘swipocratie’. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het blijkt een leuke manier te zijn om op de telefoon stellingen over de leefomgeving naar links of rechts (eens of oneens) te swipen/vegen. De leerlingen van de Capellenborg hadden begin april de primeur. Het gaat over groen of parkeren, maar ook over veel andere zaken, zoals het buitengebied, gezonde leefomgeving en duurzame energie.  

Wethouder Judith Compagner: “In de maand april ga ik samen met kernenwethouders Marcel Blind en Hans Olthof en andere collega’s naar kernen, markten en andere bijeenkomsten/plekken toe. We hebben borden bij ons met scenario's: beelden van mogelijke toekomsten voor de leefomgeving van Olst-Wijhe. Deze scenario's gebruiken we als denkrichtingen die verschillende keuzes en bijbehorende gevolgen beschrijven. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over woningbouw, groen, verkeer of energieopwek.” De straatgesprekken en vragenlijst zijn een vervolg op de enquête die in 2023 is gehouden. Daar gaven inwoners aan wat zij in het algemeen belangrijk vinden, nu gaat het meer om de dilemma’s en keuzes voor de leefomgeving. 
 
We zijn als gemeente benieuwd wat inwoners van de scenario's vinden en welke keuze inwoners zouden maken. Bijvoorbeeld of ze in de buurt meer ruimte voor groen of juist meer ruimte voor parkeren willen. Door te 'swipen' kunnen inwoners deze en andere dilemma's over de toekomst van de leefomgeving beantwoorden. Judith Compagner: “Het helpt ons om echt een toekomstvisie te maken met én voor onze inwoners. Dat is belangrijk omdat het geen toekomkstvisie moet worden van de  gemeente, maar van de gemeenschap. Dus grijp die kans!” 
 
Voor iedereen die in april geen kernenwethouder of ambtenaar tegenkomt, maar wel wil ‘swipen’: dat kan op https://olst-wijhe.swipocratie.nl/. Het invullen duurt ongeveer 3 minuten. 

Deel dit
Mail
Bellen