Verantwoord stoken beter voor gezondheid en milieu

In de winter worden houtkachels en open haarden veel gebruikt. In de zomer worden er buitenvuren gestookt en wordt er veel gebbq't. Wist u dat open haarden, houtkachels en buitenvuren gezondheidsklachten kunnen veroorzaken en klachten over stank? Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (bijvoorbeeld longpatiënten en mensen met astma) kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen.

In de infographics onderaan deze pagina leest u tips om verantwoord te stoken, zowel in de zomer (buitenvuren) als in de winter (kachel of open haard).

Wees bij gebruik van een kachel alert op de uitstoot van koolmonoxide (CO). Signalen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen (die kunnen leiden tot verstikking). Het is verstandig om een koolmonoxidemelder te gebruiken.

Meer tips over (hout)kachels leest u op de website van Milieu Centraal. Wilt u een kachel kopen? Lees dan ook deze pagina. Een pelletkachel geeft bijvoorbeeld meer warmte af in huis en is veel minder schadelijk voor het milieu en de gezondheid.

Hebben uw buren een houtkachel en heeft u last van de rook? Ga dan in gesprek en probeer samen tot een oplossing te komen. Als u er samen niet uit komt, kan buurtbemiddeling een rol spelen.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Infographic verantwoord stoken - buitenvuur of bbq  jpg 1.008,8 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen