Interview Yvonne van Mastrigt in Huis aan Huis Reklamix 14-9-2022

Burgemeester Yvonne van Mastrigt:
“Toevallige ontmoetingen, zonder afspraak, zonder agenda. Dat vind ik het mooist”

Vorige week begon Yvonne van Mastrigt (57 jaar) als waarnemend burgemeester bij de gemeente Olst-Wijhe. Ze brengt veel ervaring met zich mee en kijkt er naar uit onze gemeente en inwoners te leren kennen. Yvonne: “Ik ben veel binnen geweest in de eerste week, maar daar komt de komende tijd verandering in.”

Yvonne woont samen met haar man in Winsum (Groningen). Ze heeft twee dochters die allebei het huis uit zijn en een hond. “Zonder hond is ons huis geen thuis”, vertelt Yvonne. “Hij is al oud en we zijn elke dag weer blij als hij zijn mand uit komt. Ik wandel graag met de hond. Ik doe sowieso graag buitendingen. Tuinieren, skiën, schaatsen, watersport.. Als gezin hebben we ook een verbinding met Scandinavië. Daar komen we graag. Een van onze dochters woont er zelfs. De liefde voor Scandinavië is ooit ontstaan door onze passie voor skiën. Heerlijk om samen buiten actief te zijn.”

Foto Yvonne van Mastrigt in tuin met hond en grasmaaier

Politiek actief

Yvonne is altijd politiek actief geweest. “Dat begon al bij mijn grootvader die voor het CHU (nu CDA) in de Kamer zat. Mijn vader had daar niks mee. Mijn ouders ondersteunden mensen graag praktisch. Het heeft dus een generatie overgeslagen. Via de politiek ben ik graag van betekenis voor mensen.”

De loopbaan van Yvonne begon bij de gemeentepolitie Rotterdam, als agent. Maar ze was ook politiek actief in een deelgemeente van de stad. “Bij de politie begon mijn liefde voor Feyenoord. In mijn functie kwam ik natuurlijk veel bij het stadion, het mooiste stadion van Nederland. Daar heb ik Feyenoord in mijn hart gesloten. De tijd van Pim Fortuin was helaas geen prettige tijd om in Rotterdam te werken. Het was voelbaar anders in de stad. Alles stond op scherp. We besloten met onze kinderen een andere woonplek te zoeken. Zo kwamen we terecht in Winsum, waar ik burgemeester werd. We wonen er echt prachtig. Dat is ook wat maakt dat we er nog altijd wonen en ik niet steeds verhuis naar de gemeente waar ik werk.”

Alle seizoenen meemaken

Na verschillende andere functies in het openbaar bestuur en verschillende gemeenten als waarnemend burgemeester kwam Yvonne in Olst-Wijhe terecht. “Ik blijf hier ongeveer een jaar. Zo kan ik alle seizoenen meemaken. Ik ben op zoek naar een plek om te wonen. Want alleen als ik hier woon, kan ik de gemeenschap ook echt leren kennen. Ik kijk uit naar toevallige ontmoetingen. Van de week ben ik bijvoorbeeld even de Nicolaaskerk in Wijhe ingelopen. Daar heb ik De Cantorij ontmoet. Zonder afspraak, zonder programma. Dat zijn de mooiste ontmoetingen. Ik kijk er naar uit om het Sallandse te leren kennen. Dat vind ik ook meteen het leuke aan waarnemend burgemeester zijn. Dat mocht ik nu in vier gemeenten doen, Olst-Wijhe niet meegeteld. Als burgemeester leer je een gebied snel en goed kennen, op elk vlak. Van elke gemeente neem ik iets mee. En wat ik fijn vind, is dat je er als burgemeester kunt zijn voor mensen, tijdens de hoogste pieken en de diepste dalen. Samen vieren en samen verdriet hebben. Ook op die manier kan ik wat betekenen voor mensen.”

Uitdagingen

In Olst-Wijhe zijn net als in andere gemeenten grote uitdagingen. “Ik zie onderweg ook de vlaggen ondersteboven hangen. Ik hoor mensen die zich zorgen maken over hun gasrekening als het weer kouder wordt of over de boodschappen die steeds maar duurder worden. Mensen die maar geen woning kunnen vinden terwijl we ook vluchtelingen onderdak willen bieden. Het stapelt maar op. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen soms voelt alsof het nooit ophoudt. Het is belangrijk om dan juist de positieve dingen in kleine kring te blijven zien. Deze onderwerpen vragen de komende tijd dan ook direct mijn aandacht. In Den Haag vinden ze er wat van, maar wij maken het van dichtbij mee. Wat er in Den Haag wordt bedacht, moeten wij uitvoeren. Dat is een hele klus. Wat ik mooi vond in coronatijd, is dat mensen naar elkaar omkeken. Deze tijd vraagt dat ook, op een andere manier. Je kunt in coronatijd makkelijk even een boodschap brengen als iemand de deur niet uit mag, maar de boodschappen van een ander betalen is een ander verhaal. Toch wil ik iedereen oproepen om vooral naar elkaar om te blijven zien. Het gevoel dat je écht wordt gezien, dat is zo belangrijk voor mensen.”

Samenwerken

Burgemeester Strien heeft het goed voor me achter gelaten. Dat is fijn en maakt de start plezierig. Ik ben goed ontvangen, voel me welkom. Ik kom terecht in een opgeruimd en goed onderhouden huis. Ik hoop op een goede tijd in Olst-Wijhe en een goede samenwerking in de regio. We zijn geen eiland, we kunnen het niet alleen. Openbaar bestuur is teamwork, zeg ik altijd. Met inwoners, kerken, scholen, andere gemeenten, waterschap, politie, noem maar op. We hebben elkaar nodig. Ik kijk er naar uit om iedereen te ontmoeten!”

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen