Belangrijkste uitkomsten MER Energievisie gepresenteerd

Op dinsdag 22 mei organiseerden wij een avond over de uitkomsten van de MER. Dit is het milieuonderzoek voor de Energievisie. Hierin zijn onder andere de gevolgen voor het milieu, voor de natuur en voor inwoners waar het gaat om geluid en slagschaduw onderzocht.

Ter voorbereiding op de gebiedsateliers werden dinsdag de belangrijkste uitkomsten gepresenteerd. De aanwezigen konden op de informatiemarkt hun vragen stellen aan diverse deskundigen. Ook konden de aanwezigen visualisaties zien van windmolens in ons landschap. Er zijn veel vragen gesteld tijdens de avond. Deze bundelen we en plaatsen we binnenkort op de website. U kunt al wel de posters, banners en visualisaties zien die tijdens de avond zijn getoond. Onderaan dit nieuwsbericht leest u hier meer over.

Definitief rapport

De MER is nog niet definitief. We vinden het belangrijk om de uitkomsten met onze inwoners te bespreken vóórdat het rapport definitief wordt vastgesteld door het college. Dat geeft ons namelijk de mogelijkheid om nog aanpassingen te doen. Tijdens de avond werd bijvoorbeeld gevraagd naar de cumulatie van geluid. We kijken of het mogelijk is om dit onderwerp nog toe te voegen. Na vaststelling door het college gaan zowel de MER als de ontwerpenergievisie ter inzage. We verwachten dat dit vlak na de zomervakantie gebeurt.

Vervolg

De gepresenteerde uitkomsten zijn het uitgangspunt voor de gebiedsateliers op 5 juni (Olst), 11 juni (Wijhe) en 12 juni (Veessen). De avonden zijn gelijk van opzet en gaan over zon en wind. Alle input die we hier krijgen, nemen we mee bij het schrijven van de Energievisie. U kunt zich aanmelden voor een van de ateliers via duurzame.energie@olst-wijhe.nl.

Bekijk de posters en banners

Via de link onderaan deze pagina vindt u de posters en banners die tijdens de informatieavond over de milieueffectrapportage (MER) gepresenteerd zijn. U vindt de volgende informatie:

  • geluid- en slagschaduwcontouren van de windenergie onderzoeksgebieden (gebied A = Marle, B = Herxen, C = Welsum, D = Den Nul, E = Boskamp)
  • uitleg over de landschappelijke beoordeling van zonnevelden
  • resultaten van het ecologische onderzoek
  • opbrengst van wind en zon in de gemeente Olst-Wijhe

N.B.: de stippen die u ziet zijn geen geplande windparken, maar onderzoeksopstellingen. Deze zijn nodig om de maximale milieueffecten te kunnen onderzoeken. Met deze resultaten markeren we de speelruimte voor de drie gebiedsateliers in juni. Tijdens de ateliers gaan we met elkaar in gesprek over welke gebieden we meer of minder geschikt vinden voor wind en zon en op welke wijze we wind- en zonneprojecten willen ontwikkelen.

Bekijk de visualisaties

Via de links onderaan deze tekst komt u bij de visualisaties die tijdens de informatieavond over de milieueffectrapportage (MER) zijn gepresenteerd. In de visualisaties zijn alle opstellingen tegelijk zichtbaar. Deze situatie, dat alle onderzoeksgebieden worden benut voor windenergie, zal zich in werkelijkheid niet voordoen. De kaart met de visualisatiepunten vindt u onderaan deze pagina.

NB: de windmolens die u ziet zijn geen geplande windparken, maar onderzoeksopstellingen. Deze zijn nodig om de maximale milieueffecten te kunnen onderzoeken. Met deze resultaten markeren we de speelruimte voor de drie gebiedsateliers in juni. Tijdens de ateliers gaan we met elkaar in gesprek over welke gebieden we meer of minder geschikt vinden voor wind en zon en op welke wijze we wind- en zonneprojecten willen ontwikkelen. De visualisaties zijn ook in virtual reality te bekijken tijdens de gebiedsateliers.

Impressiefilm

Visualisaties van molens van 120 meter ashoogte
Visualisaties van molens van 160 meter ashoogte

Bijlagen:

Spring naar einde van Bijlage-overzicht
Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Uitkomsten ecologisch onderzoek  pdf 2.044,8 KB Download
Geluid en slagschaduw van windenergie  pdf 12.713,5 KB Download
Landschappelijke beoordeling  pdf 2.829,6 KB Download
Opbrengst wind en zon  pdf 961,0 KB Download
Kaart met visualisatiepunten  pdf 969,8 KB Download
Spring naar begin van Bijlage-overzicht
Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen