Asbest verwijderen en storten asbestafval

Wil je als particulier een asbestdak verwijderen? Dan mag je dit in principe eenmalig zelf doen als het dak kleiner is dan 35m² en het gaat om geschroefde en hechtgebonden asbestplaten (geen leien). 
In alle andere gevallen moet een gecertificeerde asbestsaneerder dat doen. Uiteraard kun je ervoor kiezen om jouw dak te laten verwijderen. Op de site van Stichting Ascert vind je een overzicht van bedrijven die het wettelijk verplichte certificaat hebben om deze werkzaamheden te mogen uitvoeren.

Is je dak kleiner dan 35m² en ga je zelf asbest verwijderen dan kun je een gratis veiligheidspakket aanvragen.
Met dit pakket kunnen twee personen veilig asbestplaten verwijderen. Met de ‘acceptatie sloopmeldingsbrief’ van de gemeente kun je dit veiligheidspakket bij het gemeentehuis in Wijhe ophalen.

Wet- en regelgeving

Stap voor stap

Stap 1: sloopmelding

Eerst doe je de sloopmelding via het Omgevingsloket Online voor het verwijderen van het asbest. Je doet de melding minimaal 4 weken voor je start met de werkzaamheden. We beoordelen je melding. Als we jouw melding goedkeuren, ontvang je een brief 'acceptatie sloopmelding’.

Stap 2: gratis veiligheidspakket en asbestfolie verkrijgbaar

Op vertoon van de acceptatiebrief kun je gratis het Veiligheidspakket Zelf Asbest Verwijderen ophalen bij onze balie in Wijhe. Bekijk de openingstijden.
Bij het milieubrengstation van de ROVA kun je gratis asbestfolie (PE folie 0,2 mm) afhalen, op vertoon van de acceptatiebrief. 

Stap 3: asbest goed inpakken

Het asbest moet volgens de voorschriften dubbel worden verpakt in doorzichtig PE-folie (0,2mm dik) in handzame pakketten.  

Stap 4: asbest storten

Als particulier kun je asbestafval tot 35 m2 gratis storten bij ROVA. Je moet dan wel de acceptatiebrief van jouw sloopmelding laten zien. Op het brengstation doe je zelf het verpakte asbestafaval in de asbestcontainer.

ROVA noteert alle stortingen van asbest door particulieren op postcode, huisnummer en hoeveel er wordt gebracht. 

Let op: asbestafval mag niet bij het huishoudelijk of grof afval. 

 

Tot 35m² kun je asbestafval gratis bij ROVA storten. Heb je meer dan 35m² asbestafval? Dan zijn de kosten voor het verwijderen en afvoeren voor eigen rekening. Dit kun je vaak regelen met het gecertificeerde asbestsaneerbedrijf.

Overig asbestafval

Naast asbest daken kun je ook ander asbestafval wegbrengen, als dit dubbel verpakt is in handzame pakketten. Denk aan asbest bloembakken, brandschotten, brandwerende beplating en andere toepassingen waarin asbest is verwerkt. Hiervoor gelden de gebruikelijke regels van het storten van afval bij de ROVA. Deze types afval vallen niet binnen de 35m2 die gratis bij ROVA gestort kannen worden.  

 

Wil je zelf gratis asbestafval storten? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
  • Je bent particulier.
  • Je brengt eenmalig minder dan 35 m² asbestafval.
  • Je toont de acceptatiebrief sloopmelding en je milieupas.
  • Het asbestafval bestaat uit zogenaamd hechtgebonden of geschroefd asbest. 
  • Het gaat hierbij om het storten van asbestdaken. Het asbestafval is in direct contact geweest met de buitenlucht. Dus geen vensterbanken, dakbeschot of andere asbesthoudende platen.
  • Het asbestafval is goed verpakt.
  • Je doet het asbestafval op het milieubrengstation zelf in de asbestcontainer.

Kijk voor meer informatie over het storten van asbestafval en de sloopmelding op asbest en Gebouw of woning slopen.

Informatie over wet- en regelgeving lees je op Rijksoverheid - asbest

Heb je vragen over het slopen van een gebouw of woning?

Deel dit
Mail
Bellen