Geregistreerd partnerschap, melding

Je kunt zelf een locatie kiezen, als je een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. Meld jouw plannen bij de gemeente waar je de ceremonie wilt laten plaatsvinden. Doe de melding op z'n vroegst 1 jaar voor jouw partnerschapsregistratie. Je hebt er de tijd voor tot uiterlijk 2 weken van tevoren. De gemeente controleert of je een geregistreerd partnerschap mag aangaan. Krijg je toestemming? Dan kun je een geregistreerd partnerschap aangaan.

Woon je niet in Nederland? Maar wil je wel in Nederland een geregistreerd partnerschap aangaan? Lees dan ook de informatie op de pagina trouwen in Nederland als je in het buitenland woont.

Aan de balie regelen

Maak een afspraak. Bij het melden van een partnerschap vragen wij om:

  • Geldig identiteitsbewijs.
  • Gegevens van de getuigen.

Ben je in het buitenland geboren? Dan vragen wij ook om:

  • Geboorteakte.
  • Bewijs van ongehuwd zijn.

Wat je nodig heeft bij het melden van een partnerschap kan verschillen. Neem daarom altijd eerst contact op met Publiekszaken.

Een geregistreerd partnerschap melden is gratis. 

Een partnerschapsmelding is 1 jaar geldig. Er moeten minimaal 2 weken zitten tussen de melding en jouw partnerschap.

Voorwaarden voor een geregistreerd partnerschap zijn:

  • Je bent 18 jaar of ouder. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan moeten jouw ouders of de rechtbank toestemming geven. Als je een kind hebt of zwanger bent, mag je vanaf 16 jaar een geregistreerd partnerschap aangaan.
  • Je bent niet getrouwd en staat ook niet geregistreerd als partner.
  • Als je onder curatele staat, heb je toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
  • Eén van de twee partners moet Nederlander zijn of in Nederland wonen.
  • Jij en jouw partner zijn geen directe familie van elkaar. (Geen ouder of kind, grootouder of kleinkind, broer of zus, halfbroer of halfzus en neef of nicht).

Maak voor het melden van een partnerschap een afspraak bij Publiekszaken. Aangifte van partnerschap vindt plaats tijdens openingstijden van het Publiekszaken. Een partnerschapsmelding doe je samen met jouw toekomstige partner, bij voorkeur in de gemeente waar je gaat trouwen.

Heb je vragen over het melden van een geregistreerd partnerschap? 

Deel dit
Mail
Bellen