Vluchtelingenpaspoort

Vluchtelingen die in Nederland wonen en verblijven, kunnen een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Hiermee kunt u naar het buitenland reizen. Het paspoort is in alle landen geldig, behalve in uw land van herkomst. Vaak hebt u ook een visum nodig.
U hebt een vluchtelingenstatus als u een verblijfsvergunning asiel hebt voor bepaalde of onbepaalde tijd, dit is document type III of IV. U krijgt de vluchtelingenstatus wanneer de Verenigde Naties u als vluchteling erkennen.

De geldigheid van het paspoort hangt af van het soort paspoort dat u krijgt. De maximale geldigheid is 5 jaar. In het paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Dit geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.

Hebt u niet de vluchtelingenstatus?
Dan kunt u mogelijk een vreemdelingenpaspoort aanvragen. 

Aan de balie regelen
Neem bij uw aanvraag mee:

 • uw geldige verblijfsvergunning type III of IV;
 • al uw reisdocumenten (zowel paspoorten als identiteitskaarten), ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen;
 • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt;
 • schriftelijke toestemming van de curator, als u onder curatele staat.

Voor kinderen onder de 18 jaar:

 • moet een ouder of voogd mee naar de aanvraag (neem uw geldige legitimatie mee);
 • moeten de ouders of de voogd schriftelijke toestemming geven.
  Het formulier moet door beide ouders of door de voogd ondertekend worden. Weigert een van de ouders toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Aanvragen en ophalen
U vraagt een vluchtelingenpaspoort persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. In Olst-Wijhe kunt u hiervoor zowel in het gemeentehuis als in het Holstohus terecht. Bij de aanvraag betaalt u de kosten van een nieuw vluchtelingenpaspoort. Na vijf werkdagen ligt uw nieuwe vluchtelingenpaspoort voor u klaar bij op locatie waar u het paspoort hebt aangevraagd.

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van verlies of diefstal?

 • Vraag een nieuw identiteitsbewijs aan.
 • Leg daarbij de verklaring van vermissing af. De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten. Dit doet u om identiteitsfraude te voorkomen.

Een vluchtelingenpaspoort kost € 53,95. Bij een spoedaanvraag betaalt u € 48,60 extra.

U betaalt dit bij de aanvraag.

Na 5 werkdagen kunt u het paspoort ophalen. Hebt u het paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. U hebt 3 maanden de tijd om uw paspoort op te halen.

Voorwaarden zijn onder andere:

 • U hebt de vluchtelingenstatus.
 • U hebt een andere nationaliteit dan de Nederlandse. 

Voor kinderen gelden dezelfde voorwaarden.

Maak voor het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort een afspraak bij het klantcontactcentrum. Een afspraak vindt plaats tijdens openingstijden van het klantcontactcentrum. 

Hebt u vragen over een vluchtelingenpaspoort?

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen