Paspoort of identiteitskaart, verloren

Vraag een nieuw reisdocument aan als jouw oude reisdocument gestolen of kwijt is. Hievoor maak je online een afspraak .
Aangifte bij de politie is niet nodig. Om identiteitsfraude te voorkomen, leg je een verklaring van vermissing af bij jouw gemeente. Wij noteren het nummer van jouw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten. Dit is alleen mogelijk bij Nederlandse documenten.

Wil je geen nieuw reisdocument aanvragen?
Bijvoorbeeld als je jouw identiteitskaart kwijt bent, maar je je paspoort nog hebt ? Ook dan kun je een verklaring van vermissing afleggen.

Is je paspoort gestolen en moet je de volgende dag op reis?
Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien kom je in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Ben je jouw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.

Ben je bang voor identiteitsfraude? Geef dat aan bij het gemeentehuis. 

DigiDDigitaal regelen
Je kunt online een verklaring van vermissing afleggen met behulp van jouw DigiD inloggegevens. Je kunt deze verklaring afleggen ook al heb je nog niet direct een nieuw reisdocument nodig.

Aan de balie regelen
Ook aan de balie kun je een verklaring van vermissing van jouw reisdocument doen. Maak hievoor online een afspraak 

Een paspoort kost:

  • Voor personen tot 18 jaar - € 63,40
  • Voor personen vanaf 18 jaar - € 83,85
  • Extra kosten spoedaanvraag - € 57,05

Een identiteitskaart kost:

  • Voor personen tot 18 jaar - € 40,90
  • Voor personen vanaf 18 jaar - € 75,80
  • Extra kosten spoedaanvraag - € 57,05

Houd rekening met een langere aanvraagprocedure.

Als je jouw reisdocument als verloren hebt opgegeven, kun je het niet meer gebruiken als je het terug vindt. Lever jouw teruggevonden paspoort of identiteitskaart altijd in bij de gemeente.

In deze gemeente loopt een proef waardoor je niet eerst naar de politie hoeft om aangifte te doen van vermissing. Je kunt op afspraak naar de gemeente om een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart aan te vragen. Gaat het om diefstal of beroving? Dan moet je wel eerst aangifte doen bij de politie.

Je vraagt via een afspraak een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Is dat niet snel genoeg? Misschien kom je in aanmerking voor een nooddocument van de Koninklijke Marechaussee.

Is jouw paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen in het buitenland? En heb je daar een vraag over? Neem dan contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heb je vragen over een het aanvragen van een identiteitskaart of paspoort?

Deel dit
Mail
Bellen