U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Zwemmen in de IJssel

Zwemmen in een grote rivier zoals de IJssel is erg gevaarlijk. De stroming in een rivier is krachtig. Neem daarom geen duik in een vaargeul, in de buurt van een haven en spring niet van een brug of obstakel. Passerende schepen veroorzaken een verraderlijke onderstroom en wervelingen langs de oevers. U kunt als zwemmer makkelijk worden meegezogen door de stroming. Zelfs de meest geoefende zwemmer kan hierdoor in de problemen komen of zelfs verdrinken. Denk er ook aan het gevaar van de veerpont met zijn kabels onderwater.

Bekijk ook het filmpje de stroming in een rivier is krachtig.

Controle kwaliteit zwemwater

In de zomer wordt de kwaliteit van het officiële zwemwaterlocaties nauwlettend in de gaten gehouden. De provincie toetst of de waterkwaliteit voldoet aan de wettelijke normen. Kijk op Zwemwater of het verantwoord is om op een voorgenomen locatie te gaan zwemmen.

Zwemwatergebied

Rijkswaterstaat kan de IJssel niet aanwijzen als zwemwatergebied. Ze moeten dan de waterkwaliteit kunnen garanderen en dat is niet mogelijk bij een rivier. Rijkswaterstaat is aan de slag gegaan om van de harde oevers, kleine zandstrandjes te creëren. De zandstrandjes zijn mooie plekken om te zwemmen, maar blijf alert op elkaar!

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen