Erkenning en de Nederlandse nationaliteit

De vader kan een kind erkennen als hij niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Heeft de moeder een vrouwelijke partner? Dan kan deze partner het kind erkennen als zij niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder. Dit kan ook als de verwekker van het kind een bekende zaaddonor is. De biologische moeder moet toestemming geven voor de erkenning. Als de biologische moeder geen Nederlandse is en de vader of vrouwelijke partner wel, kan de erkenning gevolgen hebben voor de nationaliteit van het kind.

  • Erken je het kind vóór zijn zevende jaar?
    Het kind krijgt automatisch de Nederlandse nationaliteit.
  • Erken je het kind na het zevende jaar?
    Je moet binnen 1 jaar jouw biologische ouderschap aantonen. Dit bewijs lever je met een DNA-onderzoek. Heb je geen DNA-bewijs? En wil je dat het kind toch de Nederlandse nationaliteit krijgt? Dan kun je het kind opgeven voor de optieprocedure. Je moet het kind dan minimaal 3 jaar hebben opgevoed.

Wet- en regelgeving

Maak online een afspraak en neem onderstaande stukken mee:

  • identiteitsbewijs van beide ouders;
  • de biologische moeder moet toestemming geven als het kind jonger is dan 16 jaar;
  • het kind van 12 jaar of ouder, dient zelf toestemming te geven;
  • de schriftelijke uitslag van het DNA-onderzoek, als het kind ouder is dan 7 jaar.

Je erkent jouw kind bij de gemeente.

De erkenning van een kind kost niets. Hou wel rekening met kosten voor een afschrift of uittreksel en de kosten voor het DNA-onderzoek.

Het DNA-onderzoek moet je laten doen door een laboratorium dat aan de wettelijke eisen voldoet. Let op dat je dit binnen 1 jaar na de erkenning laat doen.

Heb je vragen over erkennen en de Nederlandse nationaliteit?

Deel dit
Mail
Bellen