Inkomensvoorziening oudere en/of arbeidsongeschikte werklozen

Een inkomensvoorziening oudere en/of arbeidsongeschikte werklozen (IOAW-uitkering) geldt voor oudere werkloze werknemers. Een IOAW-uitkering vult jouw inkomen aan tot het bijstandsniveau. Het verschil met een bijstandsuitkering is dat er bij de IOAW niet wordt gekeken naar je vermogen. Je mag jouw gespaarde geld, je eigen huis of je boot gewoon houden. Het inkomen van jouw partner wordt wel in mindering gebracht op deze aanvullende uitkering.

Je moet bij het UWV werkbedrijf ingeschreven staan als werkzoekende, om een IOAW-uitkering aan te kunnen vragen. Dit kun je doen via de website van werk met behulp van jouw DigiD inloggegevens.

Telefonisch regelen
Zodra je als werkzoekende hebt ingeschreven, kun je voor het aanvragen van een IOAW-uitkering telefonisch contact opnemen met het team Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente via telefoonnummer 14 0570.

Een aanvraag voor een IOAW-uitkering handelen wij doorgaans binnen 6 weken af, de wettelijke termijn bedraagt 8 weken. 

Je hebt recht op de IOAW wanneer:

  • Je geboren bent voor 1 januari 1965 en na het bereiken van de leeftijd van 50 jaar werkloos bent geworden.
  • Je in verband met die werkloosheid recht hebt gekregen op een WW-uitkering van meer dan 3 maanden.
  • Je op of na jouw 50e jaar recht hebt gekregen op een WGA-uitkering, maar die uitkering is gestopt omdat je bij de herkeuring minder dan 35% arbeidsongeschikt was.

Je kunt bezwaar maken tegen de beslissing op jouw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Heb je een vraag over een IOAW-uitkering?

Deel dit
Mail
Bellen