Inburgeren

Als je in Nederland bent komen wonen, je geen Nederlands paspoort hebt en de taal nog niet spreekt, is de kans groot dat je moet inburgeren. Je moet hiervoor een inburgeringscursus volgen. Je leert dan de Nederlandse taal, maar ook hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Het is de bedoeling dat je zo snel als mogelijk financieel voor jezelf kunt zorgen en aan het werk gaat of een opleiding gaat volgen. 

De gemeente helpt jou bij het inburgeren. Je maakt eerst een toets. Dan is duidelijk op welk taalniveau je kunt inburgeren. Tijdens de inburgeringscursus ga je ook vrijwilligerswerk en/of taalstages doen.  De cursus wordt meestal afgesloten met een inburgeringsexamen. Je hebt 3 jaar om de inburgeringscursus te doen.

Bent je asielstatushouder? Dan betaalt de gemeente jouw cursus en 2 examenpogingen. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Hier vind je meer informatie

Ben je geen asielstatushouder? dan betaal je de inburgeringscursus en het examen zelf. Kun je de cursus en het examen niet betalen? Je kunt geld lenen via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

De gemeente helpt je bij inburgeren.

Bent je asielstatushouder? Dan betaalt de gemeente jouw cursus en 2 examenpogingen. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Hier vind je meer informatie

Ben je geen asielstatushouder? dan betaal je de inburgeringscursus en het examen zelf. Kun je de cursus en het examen niet betalen? Je kunt geld lenen via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Ga voor meer informatie naar de website van DUO of naar de site inburgeren.

 

Heb je een vraag over inburgeren?

Neem contact op met onze Consulent Inburgering door te bellen naar ons gemeente telefoonnummer: 14 0570. 

Deel dit
Mail
Bellen