Identiteitskaart

Iedereen vanaf 14 jaar moet in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een Nederlandse identiteitskaart. De politie of een andere toezichthouder kan hierom vragen. Dit heet identificatieplicht. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten daar een identiteitsbewijs laten zien.

De Nederlandse identiteitskaart is geen reisdocument. De identiteitskaart kunt u wel gebruiken voor grensoverschrijding in bijna heel Europa. De kaart is geldig in verschillende landen in Europa. Kijk voor een actueel overzicht van alle landen op de website van de Rijksoverheid. Op Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is uw Nederlandse identiteitskaart niet geldig als reisdocument.

Ook kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.

Geldigheid
Als u 18 jaar of ouder bent, is uw identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is de identiteitskaart 5 jaar geldig. Op uw identiteitskaart staat tot welke datum deze geldig is.

Wet- en regelgeving

Aan de balie regelen
Neem onderstaande stukken mee om een identiteitskaart aan te vragen:

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen.
  Hebt u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee;
 • 1 kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook Pasfoto, richtlijnen).
 • In geval van vermissing: een Nederlands proces-verbaal vermissing reisdocument.
 • Voldoende geld. U moet uw identiteitskaart betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.

Voor kinderen onder de 12 jaar:

 • kan een ouder of voogd mee naar de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. De andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
 • kunnen beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het formulier: Toestemmingsverklaring ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Aanvragen en ophalen
U vraagt de Nederlandse identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. In Olst-Wijhe kunt u hiervoor zowel in het gemeentehuis als in het Holstohus terecht. Bij de aanvraag betaalt u de kosten van een nieuwe identiteitskaart. Na vijf werkdagen ligt uw nieuwe identiteitskaart voor u klaar bij de locatie waar u de kaart hebt aangevraagd.

Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van verlies of diefstal?
Leg de verklaring van vermissing af, op het moment dat u uw reisdocument kwijt bent of wanneer u een nieuw reisdocument aanvraagt. Wij noteren het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het basisregister reisdocumenten, om identiteitsfraude te voorkomen.

Een Nederlandse identiteitskaart kost:

 • voor personen tot 18 jaar - € 29,05
 • voor personen vanaf 18 jaar - € 51,05
 • extra kosten spoedaanvraag - € 47,55

Na 5 werkdagen kunt u de identiteitskaart ophalen. U hebt 3 maanden de tijd om uw identiteitskaart op te halen.

Hebt u de identiteitskaart sneller nodig?
Maak dan gebruik van de spoedprocedure.

 

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot 12 jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden.

Weigert een van de ouders toestemming te geven?
U kunt vervangende toestemming aanvragen via de rechtbank.

Hebt u vragen over Nederlandse Identiteitskaart? 

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen