Geheimhouding persoonsgegevens, verzoek

In de basisregistratie personen (BRP) staan de persoonsgegevens van alle inwoners van de gemeente. De overheid mag deze gegevens gebruiken, bijvoorbeeld voor kinderbijslag, studiefinanciering en pensioen. Soms worden jouw gegevens ook aan anderen doorgegeven. Wil je weten welke instellingen jouw gegevens krijgen? Ga dan naar de site Wie krijgt mijn gegevens van Rijksoverheid.

Wil je niet dat jouw gegevens worden doorgegeven?
Vraag dan aan de gemeente om een verstrekkingsbeperking van jouw persoonsgegevens. Je hoeft daar geen specifieke reden voor op te geven. Je kunt de verstrekkingsbeperking ook weer laten stoppen.

Ga je verhuizen naar een andere gemeente? Je hoeft in de nieuwe gemeente niet opnieuw geheimhouding aan te vragen.

In sommige gevallen moet de gemeente jouw persoonsgegevens toch doorgeven. Ook als je geheimhouding heeft aangevraagd. Dit gebeurt als overheidsinstellingen jouw gegevens willen hebben, bijvoorbeeld de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Je vraagt de geheimhouding schriftelijk aan bij de gemeente.

Schriftelijk regelen
Geheimhouding van jouw persoonsgegevens vraag je schriftelijk aan. Vergeet niet een kopie van jouw geldige identiteitsbewijs mee te sturen.
Ook als je de geheimhouding wilt stopzetten geef je dat schriftelijk door. Stuur dan ook weer een kopie van jouw geldige identiteitsbewijs mee.

Aan de balie regelen
Ook bij de balies in het gemeentehuis in Wijhe of in het Holstohus in Olst kun je dit regelen. Maak hiervoor wel eerst telefonisch een afspraak en vergeet niet jouw bewijsstukken mee te nemen.

Het aanvragen van geheimhouding is gratis.

Wij verwerken geheimhouding binnen 4 weken.

Je kunt alleen geheimhouding aanvragen voor:

  • jouw eigen persoonsgegevens;
  • de persoonsgegevens van jouw kinderen tot 16 jaar.

Jongeren vanaf 16 jaar moeten zelf een aanvraag tot geheimhouding indienen.

Heb je vragen over het aanvragen of stopzetten van geheimhouding?

Deel dit
Mail
Bellen