Gehandicaptenparkeerkaart

Om gebruik te mogen maken van een gehandicaptenparkeerplaats heb je een gehandicaptenparkeerkaart nodig. Een gehandicaptenparkeerkaart is geldig in de meeste Europese landen. Je moet je wel aan de parkeerregels houden die daar gelden.

Er bestaan verschillende soorten gehandicaptenparkeerkaarten.

Gehandicaptenparkeerkaart, bestuurderskaart

Als je gehandicapt bent en zelf autorijdt, kun je in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart, type bestuurderskaart. Met deze kaart mag je parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Op je bestuurderskaart staat geen kenteken. Je kunt dus met elk voertuig gebruikmaken van de kaart. Een bestuurderskaart is persoonsgebonden, alleen jij kunt er gebruik van maken.

Gehandicaptenparkeerkaart, passagierskaart

Als je gehandicapt bent en continu afhankelijk bent van vervoer door anderen, kun je in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart, type passagierskaart. Met deze kaart mag je parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Een passagierskaart is persoonsgebonden, alleen jij kunt er gebruik van maken.

Gehandicaptenparkeerkaart, instellingenkaart

Zorginstellingen kunnen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen voor het vervoer van bewoners met een handicap. Op deze manier kunnen de instellingen de bewoners samen vervoeren. Zo hoeven ze niet voor iedere bewoner apart een kaart aan te vragen.

Verlengen

Heb je al een gehandicaptenparkeerkaart? Vergeet niet om jouw kaart op tijd te verlengen. Het kan namelijk nodig zijn dat je opnieuw een medische keuring krijgt. Vraag de verlenging tenminste 2 maanden voordat jouw gehandicaptenparkeerkaart afloopt aan.

DigiDDigitaal regelen

Vraag online een gehandicaptenparkeerkaart aan met behulp van jouw DigiD inloggegevens. Nadat je het formulier hebt ingevuld, ontvang je een bevestiging.

Schriftelijk regelen

Je kunt schriftelijk een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Je kan hiervoor het pdf bestand gebruiken.

Telefonisch regelen

Je kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij publiekszaken. Neem hiervoor telefonisch contact op door te bellen naar 14 0570 (zonder kerngetal) of 0570-568080.

Privacy

Voor dit onderwerp is onze privacyverklaring van toepassing. Wij vragen voor het behandelen van je aanvraag om jouw persoonsgegevens via een online formulier. Wil je meer weten over hoe wij met jouw persoonsgegevens omgaan en welke rechten jij hebt met betrekking tot de verwerkingen van je gegevens? Lees dan onze volledige privacyverklaring.

  • Een gehandicaptenparkeerkaart kost € 99,55.
  • Een verlengingsaanvraag (zonder medisch onderzoek) kost € 13,35.
  • Blijkt dat bij jouw verleningsaanvraag medisch advies noodzakelijk is? Dan betaal je € 99,55.
  • Wordt jouw aanvraag na medisch onderzoek afgewezen, dan betaal je € 86,20.
  • De kosten voor een aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart type instellingenkaart zijn € 13,35.

Je kunt de kosten bij het ophalen van jouw kaart bij onze balies voldoen.

Een aanvraag voor een gehandicaptenparkeerkaart handelen wij normaal gesproken binnen 2 tot 4 weken af, de wettelijke termijn bedraagt 8 weken. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden.

Voorwaarden bestuurderskaart

Voor een gehandicaptenparkeerkaart type bestuurder gelden onderstaande voorwaarden:

  • Je hebt ten gevolge van een aandoening of gebrek een aantoonbare loopbeperking van langdurige aard (langer dan 6 maanden);
  • Je bent met de gebruikelijke loophulpmiddelen in redelijkheid niet in staat zelfstandig een afstand van meer dan 100 meter aan één stuk te voet te overbruggen.

Voorwaarden passagierskaart

Voor een gehandicaptenparkeerkaart type passagier geldt naast de regels voor een bestuurderskaart een aanvullende voorwaarde:

  • Je bent voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van een bestuurder die je vervoert.

Voorwaarden verlenging

Heb je al een gehandicaptenparkeerkaart en wil je deze kaart verlengen? Dan zoeken wij eerst jouw dossier erbij. Kunnen wij uit jouw dossier opmaken dat je nog steeds aan de voorwaarden voldoet, dan kunnen wij de keuring achterwege laten.

Je kunt bezwaar maken tegen de beslissing op jouw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Ben je het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Bij een eerste aanvraag zijn wij verplicht om een onafhankelijk medisch onderzoek uit te laten voeren. Bij een verlengingsaanvraag kunnen wij bij voldoende duidelijkheid besluiten om het onderzoek achterwege te laten. Het medisch onderzoek wordt in onze gemeente uitgevoerd door JPH Consult. JPH Consult neemt in dat geval contact met je op, om een afspraak te maken. De arts van JPH Consult beoordeelt de oorzaak en de ernst van jouw beperkingen of ziekte en bepaalt of je in aanmerking kunt komen voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Heb je vragen over een gehandicaptenparkeerkaart?

Deel dit
Mail
Bellen