Emigreren

Je meldt jouw verhuizing naar het buitenland maximaal 5 dagen van tevoren bij de gemeente, weekenden een feestdagen zijn hierin meegerekend. Je moet een melding doen als je in een periode van 1 jaar langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Ook als je jouw huis in Nederland aanhoudt, moet je de verhuizing melden bij de gemeente. 

Verblijf je minder dan 8 maanden in het buitenland? Dan kun je de verhuizing melden, maar het hoeft niet.
De gemeente geeft jouw verhuizing door aan de instanties die zijn aangesloten op de basisregistratie personen (BRP), zoals de Belastingdienst en de pensioenfondsen.

Je doet de melding bij de gemeente, binnen 5 dagen voor jouw vertrek. Als je geen aangifte doet van emigratie, kunnen wij je een boete opleggen.

Aan de balie regelen

Alleen bij de balies in het gemeentehuis in Wijhe of in het Holstohus in Olst kun je dit regelen. Maak hiervoor online een afspraak  Om jouw emigratie door te geven, hebben wij van je nodig:

  • in welk land je zult verblijven;
  • wat je eerste adres is (met plaatsnaam);
  • de datum waarop je verhuist;
  • een kopie van jouw geldige identiteitsbewijs.

Heb je een bewijs van uitschrijving nodig?

Vraag dit aan bij een RNI-gemeente. Deze gemeenten zijn Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Westland en Zwolle.

Het doorgeven van een verhuizing is gratis.

Heb je een bewijs van uitschrijving nodig?
Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Als iedereen van hetzelfde adres naar het buitenland verhuist, kun je de melding schriftelijk doen. Dit kan gedaan worden door:

  • jijzelf, als je 16 jaar of ouder bent;
  • ouder, voogd of verzorger voor minderjarige kinderen;
  • samenwonende echtgenoten / geregistreerde partners voor elkaar;
  • samenwonende ouders en meerderjarige kinderen voor elkaar.

Blijven er mensen op jouw huidige adres in Nederland achter?

Dan moeten de mensen die naar het buitenland verhuizen zich persoonlijk bij ons melden. Dit geldt ook voor minderjarigen. Aangifte van vertrek door een gemachtigde is niet mogelijk.

Heb je vragen over emigratie?

Deel dit
Mail
Bellen