Tekstgrootte A A
U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Emigreren

U meldt uw verhuizing naar het buitenland maximaal 5 dagen van tevoren bij de gemeente. U moet een melding doen als u in een periode van 1 jaar langer dan 8 maanden naar het buitenland gaat. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u de verhuizing melden bij de gemeente. 

Verblijft u minder dan 8 maanden in het buitenland? Dan kunt u de verhuizing melden, maar het hoeft niet.
De gemeente geeft uw verhuizing door aan de instanties die zijn aangesloten op de basisregistratie personen (BRP), zoals de Belastingdienst en de pensioenfondsen.

U doet de melding bij de gemeente, binnen 5 dagen voor uw vertrek. Als u geen aangifte doet van emigratie, kunnen wij u een boete opleggen.

Aan de balie regelen
Alleen bij de balies in het gemeentehuis in Wijhe of in het Holstohus in Olst kunt u dit regelen. Om uw emigratie door te geven, hebben wij van u nodig:

  • in welk land u zult verblijven;
  • wat uw eerste adres is (met plaatsnaam);
  • de datum waarop u verhuist;
  • een kopie van uw geldige identiteitsbewijs.

Hebt u een bewijs van uitschrijving nodig?
Vraag dit aan bij een RNI-gemeente. Deze gemeenten zijn Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Den Haag, Doetinchem, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Westland en Zwolle.

Het doorgeven van een verhuizing is gratis.

Hebt u een bewijs van uitschrijving nodig?
Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Als iedereen van hetzelfde adres naar het buitenland verhuist, kunt u de melding schriftelijk doen. Dit kan gedaan worden door:

  • uzelf, als u 16 jaar of ouder bent;
  • door ouder, voogd of verzorger voor minderjarige kinderen;
  • samenwonende echtgenoten / geregistreerde partners voor elkaar;
  • samenwonende ouders en meerderjarige kinderen voor elkaar.

Blijven er mensen op uw huidige adres in Nederland achter?
Dan moeten de mensen die naar het buitenland verhuizen zich persoonlijk bij ons melden. Dit geldt ook voor minderjarigen. Aangifte van vertrek door een gemachtigde is niet mogelijk.

Hebt u vragen over emigratie?

Zie ook

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen