B&W besluiten 09-04-2024

Aanwezig

  • mevrouw mr. S.A.E. Poepjes, burgemeester
  • de heer G. Grashof, loco-gemeentesecretaris
  • mevrouw drs. J. Compagner, wethouder
  • de heer M. Blind, wethouder 
  • de heer drs. H. Olthof, wethouder

Afwezig

  • de heer drs. D.L.W. Zielhuis, gemeentesecretaris

Agenda

1. Vaststellen BenW-besluit(en) d.d. 2 april 2024

BESLUIT:

Conform vast te stellen. 

2. Ingekomen

3. Plan van aanpak Herdenkingsbos  

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de visie op ontwikkeling herdenkingsbos;
  2. Een peiling onder onze inwoners uit te zetten om te peilen hoeveel potentiële behoefte er is aan dit initiatief en te bepalen welke financiële bijdrage mensen bereid zijn te leveren;
  3. Na de peiling de resultaten en het uitvoeringsplan voor te leggen aan college voor verdere implementatie en borging in de organisatie;
  4. De gemeenteraad informeren via de raadsnieuwsbief over de voorgang van dit onderwerp.

SAMENVATTING

In het bestuursakkoord 2022-2026 is een doelstelling uitgesproken om de gemeente groener te maken. Deze doelstelling is een afgeleide van grotere maatschappelijke onderwerpen zoals klimaatadaptatie en versterken biodiversiteit. Als concrete richting is hiervoor het aanleggen en ontwikkelen van herdenking-herinneringsbosjes en bomen gedacht. Door het planten van bomen te verbinden aan een belangrijke persoonlijke gebeurtenis wordt ontstaat er ook meer binding met elkaar en de omgeving waarin we leven. Om dit verder concreet te kunnen maken en organiseren is er een eerste plan van aanpak opgesteld.
Op basis van dit eerste plan van aanpak gaan we bij onze inwoners peilen hoeveel mensen hier potentieel aan zouden willen meedoen.  

4. Klimboom/Vaststellen grondexploitatie en bestemmingsplan Boskamp, Dahliastraat 25 

BESLUIT:

  1. De gemeenteraad voor te stellen om:
    Het bestemmingsplan “Boskamp, Dahliastraat 25” gewijzigd vast te stellen;
    a. waarbij het als bijlage bijgevoegde stedenbouwkundig plan wordt vervangen door de versie met datum 25 januari 2024;
    b. de waterparagraaf gewijzigd wordt naar aanleiding van het nadere overleg met het Waterschap;
    c. Geen exploitatieplan vast te stellen, omdat het kostenverhaal anderszins verzekerd is. 
    d. De grondexploitatie voor de Dahliastraat 25 (Klimboomlocatie) vast te stellen;
    e. Een verliesvoorziening voor de Dahliastraat 25 (Klimboomlocatie) vast te stellen.
    f. De door het college opgelegde geheimhouding op de grondexploitatie en de toelichting in bijlage 4, opening grondexploitatie Klimboom Boskamp tot één jaar na afsluiting van de grondexploitatie te bekrachtigen (op grond van artikel 25, lid 2 c.q. artikel 25 lid 3 van de Gemeentewet).

  2. Geheimhouding op te leggen op bijlage 3 “Opening grondexploitatie Klimboom Boskamp’ tot één jaar na afsluiten van de grondexploitatie (op grond van artikel 55, lid 1, en artikel, 25, lid 2, van de Gemeentewet). 

SAMENVATTING

In de Gebiedsagenda Boskamp uit 2021 is de plek van de vroegere basisschool De Klimboom aangewezen voor woningbouw. In totaal komen er 17 nieuwbouwwoningen. 

  • 4 kavels aan Salland Wonen verkopen voor sociale huurders met een binding aan de gemeente;
  • 9 kavels aan de CPO-vereniging Boskamp (collectief particulier opdrachtgeverschap) verkopen voor jongeren met binding aan de Boskamp;
  • 4 kavels voor beneden-bovenwoningen verkopen aan een aannemer/bouwer, die hier betaalbare woningen realiseert. 

Dit past bij ook in de gemeentelijke focus op wonen. Het ontwerp-bestemmingsplan en de bijbehorende stukken hebben ter inzage gelegen van 14 december 2023 tot en met 24 januari 2024.  Er zijn geen zienswijzen ontvangen. Er kan nu een besluit genomen worden over de vaststelling van het bestemmingsplan en de bijbehorende grondexploitatie als financieel kader van deze gemeentelijke ontwikkellocatie.

5. Reconstructie Pluimstraat - Eendrachtstraat te Olst 

BESLUIT:

  1. In te stemmen met de voorbereiding en uitvoering van de reconstructie Pluimstraat-Eendrachtstraat te Olst;
  2. Hiervoor een totaal investeringsbedrag beschikbaar stellen van € 795.437,- ;
  3. Dit bedrag voor € 372.955,- conform GRP 2022-2028 te dekken uit de Voorziening Vervanging Riolering door meerjarige afschrijving conform de herberekening rioolheffing 2023;
  4. Het restant bedrag van € 422.482,- te dekken uit gereserveerde kapitaallasten in het kader van MJIP;
  5. De financiële consequenties verwerken in de 2e berap 2024;
  6. De projectleider/ambtelijk opdrachtgever te mandateren voor alle besluiten binnen de kaders zoals aangegeven in het projectstartdocument.

SAMENVATTING

De riolering, verharding, openbare verlichting van de Dokter H.G. Pluimstraat en Eendrachtstraat te Olst zijn aan het einde van de levensduur. Om die reden is besloten om te gaan renoveren.  In het vastgestelde Meer Jaren Investerings Programma 2023-2028 (MJIP) is de reconstructie van de Pluimstraat en Eendrachtstraat te Olst opgenomen voor uitvoering in 2026. Via de begroting zijn de kapitaallasten voor de benodigde budgetten voor uitvoering van de in het MJIP opgenomen projecten gedekt. Vanuit de Voorziening vervanging riolering worden de aanvullende kosten voor het vervangen van de riolering en de aanleg van een hemelwaterriool en het afkoppelen gedekt. Het college heeft nu besloten in te stemmen met de voorgestelde aanpak, kaders en uitgangspunten voor de reconstructie van beide straten en om de projectleider te mandateren voor alle besluiten binnen de aangegeven kaders.

6. Beschikbaar stellen € 47.500, - aan schoolbestuur De Mare 

BESLUIT:

  1. De gemeenteraad voorstellen om aan schoolbestuur De Mare éénmalig een bedrag van € 47.500, - beschikbaar te stellen.
  2. De financiële consequenties verwerken in de 1e bestuursrapportage 2024 en de kadernota 2025- 2028 

SAMENVATTING

In december 2023 heeft de gemeenteraad besloten om een bedrag van € 132.500, - beschikbaar te stellen aan schoolbestuur De Mare ten behoeve van de herstelactie op het rapport van de Inspectie van het Onderwijs met betrekking tot de verbouwing van dorpshuis De Bongerd ten behoeve van de huisvesting van Openbare basisschool Dijkzicht. In het betreffende raadsvoorstel is aangegeven dat nog nader besluitvorming moet plaatsvinden over een bedrag van € 95.000, -. Met het schoolbestuur is onder voorbehoud van instemming door de gemeenteraad overeengekomen dat gemeente en schoolbestuur ieders de helft van dit bedrag voor hun rekening nemen. Daarmee is de verwachting dat dit dossier gesloten kan worden.     

7. Vestigen voorkeursrecht op onroerende zaken gelegen in het Plangebied Wengelerhoek te Wijhe (fase 2 en 3) 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de voorkeursrechtbeschikking d.d. 14 februari 2024 inhoudende een besluit van het college van burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe (het College) tot (voorlopige) vestiging van een voorkeursrecht op grond van artikel 9.1, tweede lid van de Omgevingswet (de OW) voor de duur van 3 maanden. Tevens inhoudende het besluit om aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe (de Raad) voor te stellen om tijdig tot bestendiging van het Collegebesluit over te gaan, het ontwerp Raadsbesluit met bijbehorende stukken ter inzage te leggen en belanghebbenden in de gelegenheid te stellen om zienswijzen naar voren te brengen.
  2. Te constateren dat van de mogelijkheid om zienswijzen naar voren te brengen geen gebruik is gemaakt zodat er geen aanleiding is om het ontwerp Raadsbesluit met bijbehorende stukken aan te passen.
  3. Ingevolge artikel 9.1, eerste lid onder c van de Omgevingswet (de OW) op de onroerende zaken gelegen binnen het plangebied Wengelerhoek te Wijhe (fase 2 en 3) een voorkeursrecht te vestigen op naam van de gemeente Olst-Wijhe, voor de duur van 3 jaar, met de aantekening dat op deze onroerende zaken eerder een voorkeursrecht door het college van burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe (het College) is gevestigd voor de duur van maximaal 3 maanden. De onroerende zaken zijn gelegen ten zuiden van de kern Wijhe en worden globaal omsloten door de Zandhuisweg, de Withuisweg en de Lange Slagen en zijn nader aangegeven op de bij dit Raadsbesluit behorende en daarvan onderdeel uitmakende grondtekening en lijst van onroerende zaken waarop het voorkeursrecht is gevestigd (met daarop vermeld de kadastrale aanduiding van de onroerende zaken, de grootte daarvan alsmede de namen van de eigenaren en de beperkt gerechtigden, één en ander volgens de openbare registers van het Kadaster naar de stand van 3 mei 2024).
  4. Dit Raadsbesluit te nemen ter bestendiging van de rechtsgevolgen van het Collegebesluit d.d. 14 februari 2024, welk Collegebesluit van rechtswege vervalt, zodra dit Raadsbesluit ingaat.
  5. Dat aan de hiervoor bij 3. genoemde onroerende zaken de niet-agrarische functie “Wonen en maatschappelijke doeleinden met de bijbehorende voorzieningen” wordt toegedacht welke functie afwijkt van het huidig gebruik als (overwegend) landbouwgrond/grasland. De onroerende zaken zijn nog niet opgenomen in een omgevingsvisie, omgevingsprogramma of omgevingsplan. Het voornemen is de bestemming eerst nader uit te werken in een omgevingsvisie en vervolgens in een omgevingsplan.
  6. Dit Raadsbesluit bekend te maken door uitreiking en/of toezending ervan per aangetekende post aan de eigenaren en beperkt gerechtigden, het besluit ter inzage te leggen in het gemeentehuis en daarvan kennis te geven door publicatie in het Gemeenteblad (te raadplegen via: https://www.officielebekendmakingen.nl). De betrokken belanghebbenden in de gelegenheid te stellen om gedurende de termijn van ter inzage legging bezwaar te maken, daarna beroep in te stellen en een verzoek tot voorlopige voorziening in te stellen.
  7. Dat dit Raadsbesluit in werking treedt op het tijdstip van inschrijving in de openbare registers van het Kadaster en van rechtswege vervalt binnen 3 jaar daarna (derhalve op 13 mei 2027) of zoveel eerder als de raad van de gemeente Olst-Wijhe (de Raad) tot vestiging van een voorkeursrecht ingevolge artikel 9.1, eerste lid onder a of b van de OW besluit.
  8. Dit Raadsbesluit in te schrijven in de openbare registers van het Kadaster (binnen vier dagen na bekendmaking).
  9. Het College te machtigen alle in het kader van het voorkeursrecht noodzakelijke handelingen te verrichten (of te laten verrichten) zoals onder meer het doen vertegenwoordigen van de Raad in bezwaar- en beroepschriftprocedures en/of overige rechtsgedingen.

SAMENVATTING

Collegebesluit
Op 13 februari 2024 heeft het College besloten om een (voorlopig) voorkeursrecht te vestigen op de onroerende zaken gelegen in het Plangebied Wengelerhoek voor de duur van 3 maanden. De vestiging vindt haar grondslag in artikel 9, tweede lid van de OW. Tevens is op 13 februari 2024 door het College besloten om een ontwerp raadsvoorstel en -besluit ter inzage te leggen gericht op de vestiging van het voorkeursrecht door de Raad voor de duur van 3 jaar. 

Kennisgeving/zienswijzen
Bij brief van 14 februari 2024 heeft het College de belanghebbenden (de eigenaren en zakelijk gerechtigden van de onroerende zaken waarop het voorkeursrecht) door het College is gevestigd hiervan in kennis gesteld. In deze brief zijn zij ook in kennis gesteld van het voorgenomen Raadsbesluit en zijn de belanghebbenden in de gelegenheid gesteld een zienswijze omtrent het ontwerp raadsvoorstel en -besluit met bijbehorende stukken kenbaar te maken. Van die gelegenheid is geen gebruik gemaakt. 

Dit betekent dat het raadsvoorstel en -besluit met bijbehorende stukken nu zonder inhoudelijke aanpassingen doorgestuurd kunnen worden naar de Raad ten behoeve van besluitvorming. 

Raadsvoorstel/besluit
Om te voorkomen dat het voorkeursrecht vervalt dient de Raad uiterlijk op 13 mei 2024 overeenkomstig het raadsvoorstel en -besluit met bijbehorende stukken tot de vestiging van het voorkeursrecht te besluiten. Daarmee wordt het Collegebesluit van 13 februari 2024 tot (voorlopige) vestiging van het voorkeursrecht bestendigd.  

Gelet op het vergaderschema van de Raad dient daarom in de raadsvergadering van 6 mei 2024 tot vestiging van het voorkeursrecht te worden besloten. Indien de Raad daartoe besluit is op de onroerende zaken (opnieuw) een voorkeursrecht gevestigd. De vestiging van het voorkeursrecht door de Raad heeft een werkingsduur van 3 jaar en vindt haar grondslag in artikel 9, eerste lid, onder c van de OW.  

8. Eerste begrotingswijziging 2024 van Sallcon GR waarbij ter informatie de begroting 2024 van KonnecteD BV 

BESLUIT:

  1. Kennis te nemen van de brief van 14 maart 2024 van het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling BVO Sallcon (Sallcon GR) over de mogelijkheid een zienswijze in te dienen op de eerste begrotingswijziging 2024 van Sallcon GR waarbij ter informatie de begroting 2024 van KonnecteD BV is gevoegd;
  2. De gemeenteraad voor te stellen geen zienswijze in te dienen op de eerste begrotingswijziging 2024 van Sallcon GR;
  3. Indien de gemeenteraad geen gebruik maakt van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen op de eerste begrotingswijziging 2024 van de Gemeenschappelijke Regeling BVO Sallcon (Sallcon GR) met een brief het bestuur van Sallcon GR hiervan op de hoogte te stellen; 

SAMENVATTING

Het bestuur van de bedrijfsvoeringorganisatie Sallcon GR heeft op 7 maart 2024 de Begroting 2024 1e wijziging Sallcon GR vastgesteld. De gemeenteraden van Olst-Wijhe en Deventer krijgen de mogelijkheid hierover zienswijzen in te dienen. Daarna stelt het bestuur van de bedrijfsvoering organisatie Sallcon GR de begroting 2024 1e wijziging definitief vast. Het college heeft besloten om de gemeenteraad te adviseren om geen zienswijze in te dienen. Na vaststelling wordt de begroting 2024 1e wijziging Sallcon GR bij Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel ingediend.

 

 

 

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Plan van aanpak Herdenkingsbos  pdf 47,9 KB Download
Klimboom/Vaststellen grondexploitatie en bestemmingsplan Boskamp, Dahliastraat 25  pdf 230,6 KB Download
Reconstructie Pluimstraat - Eendrachtstraat te Olst  pdf 64,4 KB Download
Beschikbaar stellen € 47.500, - aan schoolbestuur De Mare  pdf 43,3 KB Download
Vestigen voorkeursrecht op onroerende zaken gelegen in het Plangebied Wengelerhoek te Wijhe (fase 2 en 3)  pdf 74,2 KB Download
Eerste begrotingswijziging 2024 van Sallcon GR waarbij ter informatie de begroting 2024 van KonnecteD BV  pdf 52,6 KB Download
Deel dit
Mail
Bellen