De Overijsselse Overlegrechter

Inwoners en bedrijven in Overijssel kunnen de Overijsselse Overlegrechter inschakelen.

Er staan rechters klaar om geschillen te helpen oplossen bij burenruzies of geschillen over consumentenzaken, geldvorderingen, schades, huur- of arbeidskwesties.

De zitting van deze ‘overlegrechter’ heeft op korte termijn plaats en kost niet veel geld. Zaken kunnen (maar hoeven niet) op voorstel of met behulp van een buurtbemiddelaar of mediator worden voorgelegd.

Bestuurszaken en familiezaken worden niet door de Overijsselse Overlegrechter behandeld.

U hoeft geen juridische stukken op te stellen. U kunt zich met een formulier aanmelden. Voorwaarde is wel dat beide partijen bereid zijn hun zaak voor te leggen.

Zitting

De rechtbank belooft dat zittingen binnen vier weken plaats hebben. Als er niet al op zitting een oplossing komt, is er binnen vier weken een vonnis. Het griffierecht is voor particulieren € 40,50 per partij.

Bedrijven die ook van deze nieuwe vorm van rechtspraak gebruik kunnen maken, betalen iets meer, afhankelijk van het financiële belang.

Tijdens de zitting probeert de rechter in eerste instantie partijen bij elkaar te brengen. Slaagt de bemiddeling niet, dan hakt hij de knoop door. Het blijft dus wel een rechtszaak. Juridische kennis is niet nodig: de rechter zorgt er zelf voor dat het korte proces volgens wet- en regelgeving verloopt.

Meer informatie is te vinden op de site van de Rechtbank Overijssel.

Deel dit
Mail
Bellen