Cultuur

Ook voor de kunst- en cultuurliefhebbers is Olst-Wijhe een waar paradijs. Kenmerken voor de het landschap zijn de vele landgoederen, havezaten en buitenplaatsen waaronder De Gelder, Het Nijenhuis, Hoenlo, Boxbergen en de Haere.

Cultuurhistorie

De gemeente Olst-Wijhe en de historische verenigingen ’t Olster Erfgoed en de Historische Vereniging Wijhe hebben bijgedragen aan het in kaart brengen van een deel van het erfgoed. Er is een rijksmonumentenljst en er is een overzicht van de gemeentelijke monumenten in Olst-Wijhe.

Erfgoed

Olst-Wijhe is rijk aan cultuurhistorisch erfgoed, zoals monumenten, archeologische vondsten, verzamelingen en kunstwerken. Maar ook dialecten, verhalen, liederen, feesten en recepten voor voeding en tradities behoren tot het erfgoed.  Olst-Wijhe heeft meegedaan aan het pilotproject Levend Erfgoed en tradities. Daarmee wil de gemeente de geschiedenis dichterbij brengen. Er is destijds een canon opgesteld voor Olst en Wijhe.

Archeologie

De laatste jaren is als uitwerking van het ‘Verdrag van Valetta’ en op basis van de Monumentenwet 1988 gewerkt aan het in kaart brengen en beschermen van (mogelijke) archeologische waarden. De archeologische verwachtingenkaart geeft aan hoe dit in de gemeente Olst-Wijhe zit.

IJssellinie

Bij landgoed De Haere vindt u ook de bunkers en kazematten van de IJssellinie.

Ut Huus

ut Huus voor Welzijn en Cultuur is ontstaan door een samenwerking van Stichting Kulturhus Olst-Wijhe en Stichting WelZijn Olst-Wijhe. Eén lokale cultuur- en welzijnsorganisatie die sterk kan inspelen op alle sociale en maatschappelijke veranderingen in onze samenleving.

Bibliotheken

Stichting Openbare Bibliotheek Salland heeft vestigingen in Olst en in Wijhe. Voor meer informatie, locaties, openingstijden, tarieven kunt u kijken op de site van Stichting Openbare Bibliotheek Salland.

Bijlagen:

Spring naar einde van Bijlage-overzicht
Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Archeologische verwachtingskaart Olst-Wijhe  pdf 4.338,5 KB Download
Gemeentelijke monumentenlijst Olst-Wijhe  pdf 127,0 KB Download
Rijksmonumentenlijst Olst-Wijhe  pdf 74,8 KB Download
Spring naar begin van Bijlage-overzicht
Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen