U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Mantelzorg

Een mantelzorger zorgt langdurig, intensief en onbetaald voor iemand in de thuissituatie of in een instelling, die een beperking, chronische of levensbedreigende ziekte heeft. En met wie hij of zij al een persoonlijke band heeft. Dat kan een kind, ouder, partner, buur, vriend of kennis zijn. Bij mantelzorg is de verzorging minimaal 8 uur per week gedurende 3 maanden of langer. Mantelzorgers vervullen een belangrijke rol en daar zijn we zuinig op. Daarom investeert de gemeente Olst-Wijhe, in nauwe samenwerking met Evenmens, veel in de ondersteuning van mantelzorgers om overbelasting te voorkomen.

Jonge mantelzorgers

Er zijn veel kinderen en jongeren die het meemaken: bij hen thuis is iemand die extra zorg vraagt. Het kan gaan om je vader, moeder, broer, zus of een ander familielid. Je bent een jonge mantelzorger als je tussen de 6 en 25 jaar bent en te maken hebt met bijvoorbeeld:

• een broer of zus met autisme
• een vader met een verslaving
• een moeder met borderline
• een zus met een beperking of een broer in een rolstoel

Is dit bij jou thuis het geval? Dan kunnen de consulenten van Evenmens jou ondersteunen. Ook zijn er bijeenkomsten waar je je ervaringen met andere jonge mantelzorgers kunt delen. Naast de bijeenkomsten organiseert de consulent activiteiten, zoals bowlen, lasergamen, een graffitiworkshop, uitjes naar de kinderboerderij en meer leuke dingen.

Evenmens informele zorg voor elkaar

Evenmens is in onze hele gemeente actief. Ze verleent ondersteuning aan mantelzorgers, zorgvragers en zorgvrijwilligers, o.a. in de vorm van een luisterend oor, het geven van informatie en advies en groepsgewijze ondersteuning met o.a. themabijeenkomsten en ontspannende activiteiten. De mantelzorgconsulent houdt wekelijks spreekuur (afwisselend in Olst en in Wijhe). Zij kan bijvoorbeeld bemiddelen bij het vinden van zorgvrijwilligers, zodat mantelzorgers even ontlast worden in hun zorgtaken (respijtzorg).

Blijk van waardering voor (jonge) mantelzorgers

Mensen die zich intensief en vaak langdurig inzetten voor een ander verdienen naast ondersteuning ook erkenning en waardering. Wordt u verzorgd door één of meerdere mantelzorgers, dan kunt u eenmaal per jaar een Blijk van Waardering aanvragen bij de gemeente. Deze bestaat in 2020 uit VVV cadeaubonnen ter waarde van € 100,-. U kunt de cadeaubonnen aan één of meerdere mantelzorgers geven als waardering voor de hulp die zij verlenen. Uw mantelzorger kan dan naar eigen wens een persoonlijke attentie aanschaffen.

De Blijk van Waardering is er ook voor jonge mantelzorgers. Als je zorgt voor je broer, zus, ouder of een ander familielid dan kun je eenmaal per jaar een Blijk van Waardering aanvragen bij de gemeente. Blijk van Waardering is er om je inzet te erkennen en te waarderen en bestaat uit VVV-cadeaukaarten ter waarde van € 100,-. Jij, als jonge mantelzorger, moet woonachtig zijn in onze gemeente. Binnen één gezin mag er één blijk van waardering worden aangevraagd door een jonge mantelzorger. Deze regeling loopt tot 31 december 2020.

De aanvraag wordt verwerkt door de mantelzorgconsulent. Zij kan bij de uitreiking van de bonnen de mantelzorgers dan gelijktijdig informeren over verdere ondersteuningsmogelijkheden.

Spreekuren

Iedere donderdag van 9.00 uur tot 11.00 uur is er spreekuur met de mantelzorgconsulent. In de even weken zit stichting Evenmens in het gemeentehuis in Wijhe en in de oneven weken in het Holstohus in Olst. Bekijk de details in de gemeentelijke agenda.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen