U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Een groot aantal mensen heeft het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen. Veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen en daardoor mogelijk moeite met het betalen van hun woonlasten. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK.

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Met dit geld vanuit de gemeente komen we je eenmalig tegemoet wanneer je weinig inkomen hebt als gevolg van de coronamaatregelen en hierdoor moeite hebt met het betalen van je woonlasten.

De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).

Wat zijn de voorwaarden voor de TONK?

Je kan in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • Je hebt in januari 2021 ten minste 30% minder inkomen dan in januari 2020.
  • Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen;
  • Je hebt op dit moment minder dan de geldende vermogensgrens aan beschikbare geldmiddelen (meer informatie over de geldende vermogensgrens vind je op de website van de Rijksoverheid). Denk hierbij aan: contant geld, geld op eigen (spaar)rekening of die van je eventuele partner en kind(eren) en de waarde van beleggingen/bitcoins. Ondernemers hoeven het vermogen in eigen onderneming niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet;
  • Je woont in Olst-Wijhe in een woning waarvan je de hoofdhuurder of eigenaar bent;
  • Je woonlasten in januari 2021 zijn minimaal 45 procent van je inkomen in januari 2021. Dit hangt af van jouw leefsituatie en inkomen. Indien je een woning huurt, moet je huur meer bedragen dan € 752,33 per maand;
  • Je bent ouder dan 18 jaar en jonger dan 66 jaar en vier maanden.

De Tonk Uitkering

De tegemoetkoming is één keer 1.800 euro per huishouden.

Aanvragen

Je kan een aanvraag voor de TONK indienen via het digitale aanvraagformulier tot 1 juli 2021.

Bijlagen:

Bijlagen:
Titel Type Grootte Download
Partnerverklaring TONK  pdf 56,6 KB Download
Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen