Steekproefcontrole pmd-containers door ROVA

ROVA gaat voor ons de inhoud van de pmd-containers beoordelen. Hiervoor stuurt ROVA een ‘voorloper’ mee tijdens de inzamelronde. De voorloper bekijkt steekproefsgewijs de inhoud van containers. Mocht tijdens de controle blijken dat de pmd-container onjuiste inhoud bevat, dan wordt de container op dat moment niet geleegd. De container wordt dan voorzien van een hangkaart met hierop een toelichting waarom de container niet is geleegd. Als je de vervuiling uit je pmd-container haalt, komt ROVA de container op een later moment alsnog legen. Op de hangkaart staat aangegeven op welk moment de container opnieuw aan de straat gezet kan worden. Zo zorgen we met elkaar voor schone grondstoffen. 

Waarom wordt de inhoud van je container bekeken? 

Door de inhoud van de pmd-containers te beoordelen nemen we een volgende stap om samen met inwoners de kwaliteit van grondstoffen zoals pmd te verbeteren. Nog regelmatig belandt afval tussen de ingezamelde grondstoffen. Dat afval zorgt voor vervuiling, waardoor grondstoffen niets meer waard zijn en niet kunnen worden gerecycled. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, op deze manier loopt de gemeente ook opbrengsten mis voor grondstoffen en moet het extra kosten maken voor het verbranden van afval. Zonde, want goed gescheiden afval is weer grondstof voor het maken van nieuwe producten. Die grondstoffen kunnen we echter alleen terugwinnen als het afval goed wordt gescheiden. 

Samen maken we van afval weer grondstof 

Huishoudelijk afval bestaat voor een groot deel uit waardevolle grondstoffen die gerecycled kunnen worden. Daarom is het belangrijk om ons afval en grondstoffen goed te scheiden. Een echte Terugwinnaar zorgt ervoor dat er geen afval tussen de grondstoffen komt, zodat die grondstoffen weer gebruikt kunnen worden voor het maken van nieuwe producten. Oud glas wordt bijvoorbeeld weer nieuw glas en groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan omgezet worden tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost. Je ziet het: ons afval bevat veel waardevolle grondstoffen voor nieuwe producten. Die grondstoffen kunnen we echter alleen terugwinnen als het afval goed wordt gescheiden. Help je mee? Kijk voor meer informatie op de website van Terugwinnaars

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen