Onthulling Dokter L.G. Lezerbrug

Op zondag 9 juli 2017 vond de onthulling van de plaquette van de Dokter L.G. Lezerbrug plaats. De familie Hoogendoorn verzocht het college van B&W aandacht te schenken aan de herdenking van de familie Lezer. Daarom heeft het college van B&W de brug bij de kruising Oranjelaan-Stationsweg in Wijhe de naam Dokter L.G. Lezerbrug gegeven.

De brug bevindt zich nabij Stationsweg 16 (voorheen Stationsweg 3), waar de praktijk van Dokter Lezer was gevestigd. Daarnaast is de brug gelegen nabij het Bevrijdingsmonument. Op de plaquette staat: Dokter L.G. Lezerbrug, Huisarts te Wijhe (mei 1940 - mei 1941). Het gezin Lezer is in juli 1943 omgekomen in Sobibor (Polen).

Bij de onthulling van de plaquette waren onder andere de familie van Dokter Lezer, de familie Hoogendoorn, burgemeester Ton Strien en andere genodigden aanwezig. Ruut Hoogendoorn (zoon van dokter Hoogendoorn) sprak enkele woorden over de familie Lezer en de betrokkenheid van zijn ouders bij de familie Lezer en de praktijk van Dokter Lezer. De onthulling van de plaquette werd gedaan door Rob Lezer en Floor Hoogendoorn. De kleinkinderen van Rob Lezer en burgemeester Ton Strien legden bloemen bij de plaquette. Vervolgens bedankte de burgemeester de familie Hoogendoorn voor hun inzet bij dit initiatief.

Dokter Lezer

Dokter Lion Gerzinus (Leo) Lezer was van mei 1940 tot mei 1941 huisarts aan de Stationsweg in Wijhe. Lezer moest als Joodse arts op last van de bezetter in de Tweede Wereldoorlog zijn werkzaamheden stoppen. Leo Lezer was gehuwd met Henriëtte Fischel en het echtpaar had twee zonen: Coenraad en Alfred. Vanuit Zwolle is het gezin via Vught afgevoerd naar Sobibor in Polen. Ze zijn daar op 9 juli 1943 omgekomen. Dokter Hoogendoorn nam in 1941 de praktijk van Dokter Lezer over.

Foto: Jan van Aefst.

Deel dit
Mail
Bellen