Weesfietsen, wat zijn dat en wat doen wij ermee?

Harry Koekoek werkt bij onze buitendienst. Hij zorgt er onder andere voor dat fietsen die langere tijd, ongebruikt op de stations staan worden verwijderd. We noemen dit weesfietsen. We doen dit zodat er ruimte blijft voor mensen die wel gebruik willen maken van fietsstalling. Iedere vier weken loopt  Harry door de fietsenstallingen van de stations in Olst en Wijhe. Hij kijkt of er weesfietsen staan. Maar hoe gaat hij te werk? We vragen het Harry zelf.

Harry: “Je kijkt naar een paar dingen: heeft een fiets een lekke band of zijn de banden heel zacht, zit er nog wel een zadel op of is het zadel stoffig, ligt er veel rotzooi om de wielen. Ik zie het best snel, want ik ben hier natuurlijk iedere maand. Ik plak dan een sticker op de fiets met de tekst: Deze fiets wordt 28 dagen na genoemde datum verwijderd. Vier weken later loop ik hetzelfde rondje nog een keer. Zie ik een fiets waar nog een sticker op zit, dan slijp ik het slot open en gaat de fiets mee naar de gemeentewerf. Oh ja, en fietsen die buiten de stalling staan zet ik in een fietsenrek. In principe moet ik die meenemen, maar ik snap ook wel dat iemand soms haast heeft om de trein te halen en dan zijn fiets even snel wegzet. Ik vind het mooi als zo’n stalling er weer netjes uitziet en dat er op deze manier voldoende ruimte is voor alle fietsen van treinreizigers.”

Wat gebeurt er met de fietsen op de gemeentewerf?

Harry: “Daar zet ik ze op de lijst met gevonden voorwerpen van de gemeente. Ze blijven 3 maanden staan. In die tijd kan de eigenaar zijn fiets komen halen. Na drie maanden worden de fietsen naar Tactory in Deventer gebracht. Dit is een fietsenwerkplaats die dagbesteding biedt. De fietsen worden daar opgeknapt en weer verkocht. Zo krijgt de fiets een tweede leven. Mooi toch? Dus een weesfiets zielig? Nee hoor!”

Fiets vermist?

Staat je fiets niet meer op het station nadat hij daar heel lang stond? Kijk dan op onze lijst met gevonden voorwerpen .Is dit niet het geval? Doe dan aangifte bij de politie.  Zie je een fiets langere tijd ongebruikt staan in de gemeente? Maak dan een online melding.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen