Explosie vloerzeilfabriek en onthulling monument

Afgelopen zaterdag, 7 mei 2022, was het 77 jaar geleden dat een rampzalige explosie in de vloerzeilfabriek aan de Enkweg in Wijhe plaatsvond.

Twee dagen na de bevrijding van Nederland. Bij deze explosie kwamen 19 jonge mensen, voornamelijk verzetsstrijders en kleine spelende kinderen, om het leven. De vloerzeilfabriek fungeerde als opslagloods voor landmijnen en granaten. Over de ramp in de vloerzeilfabriek is al die tijd weinig gesproken. Het is een ongemakkelijk verhaal.

Het Verenigd Comité Wijhe heeft het initiatief genomen om een monument ter herinnering aan de ramp op te richten en heeft daarvoor Henny Schaapman, kunstenares in Wijhe, benaderd. Henny heeft het monument vormgegeven in samenspraak met enkele nabestaanden. Zaterdagmiddag werden het monument en het paneel met de namen van de slachtoffers onthuld in het bijzijn van de nabestaanden. De onthulling werd muzikaal omlijst door de Wijhese Harmonie en het Sallands Vrouwenkoor.

De nabestaanden werden op zaterdagmiddag 7 mei door de burgemeester ontvangen in het gemeentehuis voor een gezamenlijke lunch. Zij kwamen uit het hele land. Sommigen hadden elkaar nog niet eerder ontmoet, zij hebben kennis met elkaar gemaakt en verhalen gedeeld. Aansluitend aan de lunch hebben zij bloemen gelegd bij de graven van hun familieleden op de Rooms-Katholieke en Algemene begraafplaats in Wijhe. Vijf slachtoffers zijn niet in Wijhe begraven. Ter nagedachtenis aan hen werden 5 boeketten bij het namenpaneel gelegd.

Met dit monument en de aandacht voor de slachtoffers is er meer ruimte gekomen voor het gesprek over de ramp in de vloerzeilfabriek.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen