U kunt de informatie op de pagina groter of kleiner maken. Druk hiervoor de Ctrl-toets samen met de + of - toets in (op Mac is het Cmd met + of -).

Spoofing: een nieuwe truc van oplichters 

Op het moment zijn er oplichters actief die zich voordoen als bijvoorbeeld een medewerker van een bank of overheidsinstantie. De oplichters bellen of sturen sms'jes met het verzoek om geld over te maken of je geld veilig te stellen. Trap hier niet in!

Wat is spoofing? 

Bij spoofing doen criminelen zich telefonisch of via sms-/chatberichten voor als een ander, zoals een medewerker bij de bank of overheid. Er bestaan twee vormen van spoofing: nummerspoofing en sms-spoofing. Bij nummerspoofing belt de oplichter vaak vanaf het echte telefoonnummer van je bank of een daarop lijkend nummer. Hierdoor lijkt het alsof je wordt gebeld door een bankmedewerker. Bij sms-spoofing gebruikt de oplichter het mobiele nummer of de naam van je bank. 

Hoe gaat een oplichter te werk? 

De oplichter kan zich telefonisch voordoen als iemand van je bank. Het telefoonnummer manipuleert hij, waardoor het daadwerkelijke telefoonnummer van de bank op jouw telefoon verschijnt. Vervolgens zegt de oplichter bijvoorbeeld dat er wat mis is met je betaalrekening of bankaccount. Vaak word je gevraagd om geld over te maken naar een zogenaamde kluisrekening of veilige rekening. Ook kan de oplichter vragen om privé- of inloggegevens.  

Wat kan je doen om oplichters te herkennen? 

Banken en overheidsinstanties vragen nooit om geld over te maken naar een andere rekening. Ook vragen ze niet om persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden te delen. Verbreek daarom de verbinding als je het niet vertrouwt. Zoek vervolgens zelf het telefoonnummer op van de instantie of bank en doe navraag. 

Ben je slachtoffer geworden van spoofing? 

Ben je onverhoopt slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte of maak een melding bij de politie. Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van oplichting. Dat hoeft absoluut niet. De oplichters gaan heel sluw te werk, waardoor het soms lastig kan zijn om ze te herkennen. Iedereen kan slachtoffer worden. 

Kijk voor meer tips over veilig internetten op de website van Veilig Internetten. En voor meer informatie over veilig bankieren op de website van Veilig Bankieren.

Iets melden?
Deel dit
Mail
Bellen